Irak: Na izborima vodi šiitski sveštenik

Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Iraku pokazali da alijansa uticajnog šiitskog sveštenika Muktade el Sadra vodi na nacionalnim izborima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2018.

07:34

Irak: Na izborima vodi šiitski sveštenik
Tanjug/AP

To je saopštila iračka izborna komisija nakon što je prebrojano više od polovine glasova, odnosno glasovi iz 10 od 19 iračkih provincija, prenosi AP.

Alijansa bliska jednoj moćnoj šiitskoj paravojnoj grupi je druga po osvojenim glasovima, dok je aktuelni irački premijer Hajder el Abadi prošao loše u većini šiitskih provincija i nalazi se na trećem mestu.

Kako se navodi, izbore održane u subotu obeležila je rekordno mala izlaznost - svega 44 odsto građana je izašlo na birališta.

To su bili prvi izbori održani nakon što je Irak proglasio pobedu nad takozvanom Islmskom državom i četvrti od 2003. godine kada su međunrodne snage predvođene SAD svrgle sa vlasti Sadama Huseina.

Još od pada režima Sadama Huseina, pre 15 godina, tri etničke zajednice - većinski šiiti, suniti i Kurdi sukobljavaju se oko načina funkcionisanja države. Rezultati izbora trebalo bi da budu objavljeni 48 sati po zatvaranju birališta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: