Blajburg: Alkohol samo krišom, kobasice i "smrt fašizmu"

Centralnom komemoracijom u Blajburgu u Austriji obeležena je 73. godišnjica pogibije ustaških vojnika na kraju Drugog svetskog rata na Blajburškom polju.

Izvor: B92

Subota, 12.05.2018.

10:56

Blajburg: Alkohol samo krišom, kobasice i
Foto: Screenshot / Indeks.hr

Najpre je odat spomen na groblju, a u podne je počela misa na Lobaher feldu, gde se nalazi spomenik žrtvama.

Hrvatski mediji prenose da je policija sa skupa udaljila nekoliko osoba koji su nosili ustaška obeležja.

Prema pisanju "Jutarnjeg", "uskraćena dobrodošlica Hrvatima urodila je polodom", pa obeležavanju na Blajburškom polju prisustvuje samo nekoliko hiljada ljudi. Austrijski mediji navode da skupu prisustvuje oko 10.000 ljudi.

Zagrebački “Indeks“ piše da su njihovi reporteri na putu do Blajburga videli trojicu ministara iz hrvatske vlade – ministar zdravstva Milan Kujundžić, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević i branitelj Tomo Medved.

Osim toga, na skupu je i predsednik Sabora Gordan Jandroković koji je u govoru istakao da će Sabor i ubuduće biti pokrovitelj komemoracije žrtvama na tom mestu.

"Indeks" javlja da u Blajburgu ima mnogo policije, da se ne prodaje alkoholol, ali ga građani piju krišom, kao i da se konzumiraju kobasice i koka-kola. Zagrebački portal je objavio i da je neko na putu koji vodi na Blajburgu crvenom bojom ispisao "smrt fašizmu".

“Indeks“ takođe ističe da je zbog skupa tokom dana bila velika gužva na granici između Austrije i Slovenije, ali i da su u Blajburgu napadnuti novinari.

Podsećamo, skup u Blajburgu je proteklih meseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahteva da on bude zabranjen. Osim toga, prvi put od održavanja komemoracije u Blajburgu održane su i demonstracije protiv ovog skupa.

Stotinak aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije okupilo se danas u gradu Blajburgu u znak protesta protiv okupljanja u Blajburgu, nazivajući ga "ustaškim dernekom", navodi Hina i dodaje sa se uprkos najavama velikog protesta na kontraskupu okupilo stotinak ljudi.

Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajaburg demonstracije budu daleko od mesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske.

Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što vlada nije želela, ali zato predstoji mogućnost da se u zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški simboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju.

Rimokatolička crkva u Austriji reagovala je na kritike i zabranila je političke govore za vreme mise, kao i nošenje uniforma i simbola, transparenanata sa desničarskim saržajem, kao i točenje alkohola i štandove za prodaju.

Na Blajburškom polju u Austriji misom i komemorativnim govorima obeležava se pogibija stradanja ustaških vojnika poražene pronacističke NDH koji su 1945. godine hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj. U hrvatskoj javnosti se često može čuti da su u Blajburgu stradali civili, a ne ustaški vojnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: