"Smrt Americi" i paljenje zastave, a šta kažu UN i EU?

Zbog odluke američkog predsenika da se SAD povuku iz Iranskog sporazuma, iranski poslanici zapalili američku zastavu od papira u parlamentu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.05.2018.

07:31

Foto: Tanjug/AP

Poslanici su uzvikivali "Smrt Americi", a zapalili su i papir koji je simbolično predstavljao nuklearni sporazum, prenela je agencija AP.

Podsetio, Tramp je u utorak saopštio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, i to "najvišeg stepena". Tramp je dodao i da bi druge zemlje mogle biti sankcionisane. Nuklearni sporazum sa Iranom je, kako je istakao američki predsednik, trebalo da štiti SAD i saveznike, ali je omogućio Iranu da nastavi da obogaćuje uranijum. S druge strane, generalni sekretar UN Antonio Gutereš kaže da je duboko zabrinut zbog odluke američkog predsednika i poziva preostale potpisnice tog sporazuma da se pridržavaju svojih obaveza.

"Od suštinskog je značaja da sve brige u vezi sa primenom plana budu rešene preko mehanizama, koji su uspostavljeni u ZSAP (Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu). Pitanja koja nisu direktno povezana sa ZSAP trebalo bi rešiti bez predrasuda da bi se sačuvao sporazum i njegova postignuća", naveo je Gutereš u saopštenju.

ŠŠefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da će EU nastaviti da podržava punu implementaciju nuklearnog sporazuma sa Iranom. "Sporazum je funkcionan i i ispunjava svoj cilj koji garantuje da Iran ne razvija nuklearno oružje. EU je odlučna da ga sačuva", poručila je Mogerini.

"Nuklearni sporazum sa Iranom je kulminacija 12 godina diplomatskih aktivnosti. On pripada celoj međunarodnoj zajednici", dodala je Mogerini i istakla da je iranski nuklearni sporazum "ključan za bezbednost regiona, Evrope i sveta" i pozvala ostatak međunarodne zajednice da nastavi da ispunjava svoj deo obaveza i obezbedi punu implementaciju sporazuma u cilju zajedničke bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: