Delegacija Vojske Srbije bila na Ravnoj Gori? FOTO

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija nekolicine ljudi u uniformama Vojske Srbije, koji polažu venac na spomenik Draži Mihajloviću na Ravnoj Gori.

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2018.

11:23

Delegacija Vojske Srbije bila na Ravnoj Gori? FOTO
Ilustracija: Thinkstock

Ali autentičnost fotografije nije potvrđena, niti je Vojska Srbije potvrdila ili demantovala da se to dogodilo.

Predrag Bogićević, predsednik Saveza Ravnogorskih pokreta, ne sumnja da jeste i kaže da je to samo jedna u nizu pozitivnih promena koje se dešavaju u Vojsci Srbije poslednjih mesec dana.

“Vrlo bitne stvari dešavaju se u vojnim krugovima. Vojska je prvobitno odala počast streljanim Ravnogorcima, a potpukovnik Simović je čak spevao četničku pesmu i sve najbolje rekao o Dražinim pristalicama na Akademiji održanoj povodom obeleavanja dana kopnene vojske", kaže Bogićević.

Ravnogorci 8. maj, kad je Draža Mihajlović došao na Ravnu Goru i pokrenuo borbu protiv fašizma, smatraju danom početka "trećeg" srpskog ustanka, kad se su Srbi otvoreno suprostavili fašističkoj Evropi.

Na polemike da li su u Srbiji bila dva antifašistička pokreta još nije stavljena tačka, a i u istorijskim krugovima ta debata nije završena, iako većina istoričara Mihajlovića smatra saradnikom okupatora, pored još nekih desničarskih pokreta u Srbiji u to vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: