"Izgubili smo dete zbog pogrešnog leka, a doktor se hvali"

Katarina Pavlović iz Rume preminula je u 26. godini na VMA u Beogradu, zvanično usled akutne plućne tromboembolije, pišu Večernje novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 08.05.2018.

11:45

Foto: Gettyimages/Theo Heimann

Njeni roditelji Željko i Biljana, međutim, sumnjaju da su izgubili kćerku zbog komplikacija izazvanih tabletama "imuran" u kombinaciji s drugim lekovima.

To zvanično nije ni potvrđeno, ni negirano, ali izvesno je da ovaj imunosupresiv, u okviru kliničke studije u koju je Katarina bila uključena zbog ulceroznog kolitisa, zapaljenske bolesti creva, definitivno nije smeo biti primenjen.

To su potvrdili i Etički odbor i uprava VMA.

Danas je tačno godinu dana otkako su Pavlovići podneli krivičnu prijavu protiv profesora Dina Tarabara i dr Tanje Pecelj Broćić, gastroenterologa VMA, zbog teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi.

Predmet je iz Drugog prosleđen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Advokat porodice Miroslav Vasić tvrdi da, iako su rokovi po Zakonu o krivičnom postupku odavno prošli, nije preduzeta nikakva radnja radi prikupljanja dokaza i završetka istražnog postupka, niti je pribavljena medicinska dokumentacija, niti su saslušani prijavljeni.

Katarini je ulcerozni kolitis dijagnostikovan 2012. godine. To je bolest koja pogađa uglavnom mlade ljude u drugoj i trećoj deceniji života, neprijatna je i, kako napreduje, sve više ometa obolele u svakodnevnim aktivnostima, ali je i bolest s kojom se živi.

Lečio ju je dr Aleksandar Micić i uz velike napore, kažu roditelji, devojku sa veoma lošom kliničkom slikom bolesti uspeo da dovede u stanje mirovanja ulceroznog kolitisa.

Doktor Micić im je rekao da će u nekom trenutku verovatno morati da se radi hirurška intervencija, kad lekovi više ne budu pomagali.

U zvaničnom izveštaju VMA, izdatom kao odgovor na više pitanja koje su posle smrti kćerke postavili Pavlovići, doslovce se navodi: "Kao sastavni deo terapije napisan je i lek 'imuran' 50 miligrama, dva ujutru, koji nije u skladu sa studijskim protokolom. Primena 'imurana' u navedenoj studiji nije dozvoljena, jer je cilj studije procena efikasnosti studijskog leka. Zaključak Etičkog odbora VMA je da se radi o devijaciji protokola".

Ovaj dokument su potpisali prof. dr Nebojša Jović, predsednik Etičkog odbora, i prof. dr Miroslav Vukosavljević, zastupnik načelnika VMA.

Iako je protokolima kliničkih studija predviđeno da se, u slučaju komplikacija i pogoršanja stanja pacijenta, učešće u studiji prekida, to nije bio slučaj kad se kod Katarine, šest meseci od početka studije, pojavio ozbiljan problem sa zglobovima, zbog kojeg nije mogla ni do toaleta sama da ode.

Katarini je, svedoči njen otac, bilo sve gore i 3. maja 2017, oko sedam ujutru, posle poslednje terapije, devojka koja je tad bila pri kraju master studija ekonomije, pala je u nesvest, i roditelji su je odvezli u Kliniku za urgentnu internu medicinu VMA. Do 14.15 bila je svesna, iako je teško disala. Samo 15 minuta kasnije, njeni roditelji saznali su da je preminula usled plućne tromboembolije. U kliničkoj studiji u kojoj je Katarina učestvovala, osim kontrole niza parametara, bilo je određeno da se stalno proverava i boja krvnih zrnaca i zgrušavanje krvi.

“Kad smo prošlog meseca videli u medijima da se dr Tarabar hvali kako je uspostavio i u svetu potpuno nov pristup lečenja ulceroznog kolitisa, kombinacijom dva već postojeća leka, a sve zahvaljujući donaciji jedne japanske farmaceutske kompanije, osećali smo se kao da nam se neko podsmeva”, kaže otac preminule devojke Željko Pantelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: