Većinsko "ne" za Srpsko-ruski centar u Vojvodini

Poslanici Skupštine Vojvodine su većinom glasova odbacili inicijativu SRS podnetu pre tri meseca za osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Vojvodini.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

19:22

Većinsko
Foto: Thinkstock

Za tu inicijativu su u Skupštini Vojvodine glasali poslanici opozicione SRS, dok su i vladajuća koalicija i ostatak opozicije bili protiv ili uzdržani.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov izjavio je ranije danas da inicijativa za osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Vojvodini ima "formalne i materijalne nedostatke", te da je zato vladajuća većina nije podržala.

Jovanov je objasnio da ta inicijativa nije u skladu s pravnim aktima Pokrajine, sa zakonima Srbije ni sa Sporazumom o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, te je nezakonita.

Na pitanje da li to što vladajuća koalicija ne podržava taj predlog, znači promenu "geopolitičke atmosfere" u SNS prema Rusiji, te da zbog toga u toj stranci postoji razdor, Jovanov je kazao da su to "neutemeljene tvrdnje" i da one postoje "samo u sopstvenim doživaljajima poslanika SRS".

Predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za propise, Saša Levnajić rekao je da je na sednici tog Odbora u ponedeljak ocenjeno da inicijativa, "onako kako je formulisana", nije u skladu sa Statutom Vojvodine i drugim aktima, te da predlog ne zadovoljava ni osnovne kriterijume i pravila pravnog akta.

Demokratska stranka (DS) je ocenila da SRS želi "rusku vojnu bazu u Vojvodini" i da je to "politika SRS i problem koji samo zaoštrava političku situaciju", rekao je uoči sednice predsednik poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Goran Paunović.

Protiv inicijative bili su i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, čiji je poslanik Branislav Bogaroški rekao da je ona "smešna, neutemeljena i neobrazložena".

Poslanička grupa SRS je 7. februara, uz 30.000 potpisa podrške stanovnika Vojvodine, podnela pokrajinskom parlamentu inicijativu da se u Novom Sadu otvori srpsko-ruski humanitarni centar.

SRS smatra da je Vojvodini potreban "jedan ozbiljan i savremen centar za hitne intervencije u slučaju vanrednih okolnosti - požara, poplava, elementarnih nepogoda, po uzoru na onaj koji već postoji u Nišu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: