Šta susreti s moćnim državnicima donose Srbiji? VIDEO

Poseta Turskoj, a odmah posle nje i Rusiji, važni su diplomatski koraci predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2018.

22:23

Šta susreti s moćnim državnicima donose Srbiji? VIDEO
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Prva televizija je istraživala šta susreti sa moćnim državnicima mogu da donesu našoj zemlji?

Doček Vučića u Turskoj, neuobičajen u diplomatskim nastupima turskog predsednika, izazvao je veliku pažnju javnosti i odmah nametnuo pitanje: šta je Erdogan time želeo da poruči?

"To nije samo formalnost, jer on stvarno to radi samo u izuzetnim prilikama i za izuzetne goste, što je juče uradio i potvrdio da je za ista interesovanja, za saradnju sa Srbijom na Balkanu koja je kako je sam rekao nezaobilazan faktor", kaže Vojislav Lalić, dopisnik iz Ankare.

A saradnja je sve bolja, u više navrata ističu oba predsednika. Ukazano poštovanje i želja za saradnjom nešto je što u ovom momentu mora da se iskoristi, saglasni su analitičari.

"Odnosi su trenutno najbolji u zadnjih možda stotinak godina. Sad je na nama da vidimo šta ćemo od toga da uradimo, sad je na privrednicima da to ostvare, da ostvare pre svega dobru saradnju u detaljima i da ostvare profit, obostrani profit, jer bez toga nema dobrih odnosa, ako nije profitabilno", navodi Aleksandar Međedović iz Tursko-srpskog poslovnog saveta.

Diplomatsku ofanzivu predsednik Vučić nastavlja u Rusiji, gde će biti prvi državnik koji će se sastati sa Vladimirom Putinom nakon inauguracije. Osim toga, uz premijera Izraela Benjamina Netanijahua biće jedan od retkih koji će prisustvovati Paradi pobede 9. maja.

"Rusija je za Srbiju veoma bitan partner i veoma je značajna u nekom narednom procesu koji je vezan za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine da se pojavi kao i neki akter koji neće remetiti uspostavljanje pune normalizacije, mislim da je to veoma značajan fakt", smatra Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka.

Đukanović dodaje da je predstavniku Srbije mesto na svečanosti kojom se obeležava pobeda nad fašizmom, s obzirom na njenu antifašističku tradiciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: