Skup u Hrtkovcima ipak zabranjen, MUP uručio novo rešenje

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Srpskoj radikalnoj stranci ponovo uručeno rešenje kojim se zabranjuje njihov skup u Hrkovcima 6. maja.

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2018.

11:28

Skup u Hrtkovcima ipak zabranjen, MUP uručio novo rešenje
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

"Uprava policije MUP postupila je u skladu sa presudom Upravnog suda kojom se zaključuje da je Uprava policije, kao drugostepeni organ u odlučivanju da se zabrani skup Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima, bila u obavezi da poništi prvostepeno rešenje o zabrani, jer je prijava skupa bila nepotpuna", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Upravni sud nepotpunu prijavu obrazložio činjenicom da je nju potpisao predsednik sremskog Okružnog odbora SRS-a, iako se u prijavi navodi da Srpska radikalna stranka organizuje skup, a po mišljenju tog suda to lice ne može biti organizator.

Uprava policije je postupajući po presudi poništila prvostepeno rešenje kojim se ne dozvoljava skup SRS-a vratila predmet na ponovno odlučivanje uzimajući u obzir pravno tumačenje Upravnog suda koje je navedeno u presudi.

"Organizatoru je naloženo otklanjanje nedostataka iz prijave, što su oni i učinili. Nakon dopune prijave organizatoru je jutros ponovo uručeno rešenje kojim se zabranjuje skup Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima", navodi se u saopštenju MUP-a.

SRS je nešto ranije saopštio da je Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu 30. aprila poništilo rešenje MUP-a o zabrani okupljanja Srpske radikalne stranke u nedelju, 6. maja u Hrtkovcima i da nakon te presude više ne postoji nijedan pravno valjan razlog za zabranu tog skupa.

Srpska radikalna stranka najavila je polovinom aprila da će održati miting u Hrtkovcima, mestu u Vojvodini u kojem je, prema presudi Haga, Šešelj počinio ratni zločin, nakon čega su pojedine opozicione partije najavile kontramiting. Ministar policije Nebojša Stefanović ubrzo je izjavio da skupova neće biti.

Međunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma zaključilo je da je Šešelj govorom, koji je u tom selu održao 6. maja 1992, podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i "počinio" progon nad Hrvatima "kršenjem prava na bezbednost".

U presudi se navodi da je Šešelj u govoru rekao da "u Hrtkovcima nema mesta Hrvatima", da je "ubeđen da će se Srbi iz Hrtkovaca...ubrzo otarasiti preostalih Hrvata", da "ćemo Hrvate oterati do granice srpskih zemalja, a odatle mogu peške da nastave, ako pre toga ne odu sami" i da Hrvati "nemaju gde da se vrate".

Okupljena masa je te Šešeljeve reči propratila uzvicima "Hrvati u Hrvatsku" i "Ovo je Srbija", a posle Šešeljevog govora, prema pravosnažnoj presudi, "mnogi Hrvati i drugi nesrbi napustili su Hrtkovce u okruženju prisile, zlostavljanja i uznemiravanja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: