Atif Dudaković uhapšen zbog ratnog zločina nad Srbima

Nekadašnji komandant Petog korpusa armije BiH Atif Dudaković uhapšen je u Bihaću zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad Srbima u jesen 1995. godine.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2018.

07:36

Atif Dudaković uhapšen zbog ratnog zločina nad Srbima
Foto: Screenshot

Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, a istraga protiv Dudakovića vođena je 12 godina.

Prema podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijama Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije "Maestral".

Televizije u regionu su objavljivale proteklih godina snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umešanost u ratne zločine, tvrdeći da je reč o "montažama" i "vađenju njegovih reči iz koneksta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: