Makron posrednik između Kina i dalaj-lame?

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je, tokom posete Vašingtonu, da deluje kao posrednik između dalaj-lame i Kine kako bi se rešila kriza na Tibetu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

00:48

Makron posrednik između Kina i dalaj-lame?
Foto: EPA / Etienne Laurent

"Ako Francuska može da bude korisna u rešavanju situacije između dalaj-lame i njegovog naroda s jedne strane, i Kine s druge strane, daću sve od sebe", poručio je Makron u sredu u razgovoru sa studentima na Univerzitetu "Džordž Vašingtonu", prenose danas francuski mediji.

Francuski predsednik je rekao da, na osnovu prvih nagoveštaja, ima utisak da kineski predsednik želi pomak u rešavanju te situacije.

Pri tom, Makron je isključio mogućnost svog susreta sa duhovnim vođom Tibetanaca u Francuskoj.

"Kada bih se sastao s njim, to bi dovelo do krize sa Kinom", rekao je Makron, priznavši, međutim, da se sa dalaj-lamom sastao tokom francuske preizborne kampanje.

Ipak, francuski predsednik je zaključio da bi "susret s dalaj-lamom u Parizu, bez preduslova, samo da bi se poslao nekakav signal, bilo beskorisno i kontraproduktivno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: