"Predugo trpeli tiranina, a onda..."

"Kosovo je danas retoričko pitanje - da li ćemo ga priznati ili nećemo", kaže vajar Mrđan Bajić u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika.

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 26.04.2018.

08:05

Naš najpoznatiji vajar za novi Nedeljnik govori o Đinđićevoj "Streli", Miloševiću, Kosovu, Vučiću i opoziciji, Dragici Nikolić i ULUS-u, Beogradu, urbanizaciji, novoj spomeničkoj kulturi...

"Istorija će, mislim, biti surova prema našoj generaciji. Naočigled dopustili smo da se u vatri raspadne država koju nismo uspeli da korektno popravljamo. Predugo trpeli tiranina, a kada smo ga, kroz tu jedinu pobedu (Peti oktobar) sklonili, onda smo opsednuti međurazmiricama izgubili dobar kurs. Mlade generacije imaju puno pravo da budu ljute na nas i veoma kritične. Od toga će jedino biti gore ako i njihova kritičnost ostane neproduktivna", rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnika naš najpoznatiji vajar Mrđan Bajić.

On je u velikom intervjuu za novi Nedeljnik govorio o Đinđićevoj "Streli", obeležju Miloševiću, spomeničkoj kulturi, politici...

Između ostalog naveo je da "nedostatak kapaciteta da se zajedno rešavaju problemi a ne da se vode personalne bitke ostaje konstantna mana ovog društva".

"Izgubili smo institucije, ali su i institucije izgubile nas jer šta je instinktivno rađeno devedesetih? Svi smo se povlačili, zgađeni režimom, televizijom, novinama, bučnom većinom i odbijali da u tome participiramo. Svako u svom domenu. Ja takođe nosim istu grešku - nisam uopšte ovde izlagao, ali kao da je to uopšte nekog nasekiralo", kaže Mrđan Bajić.

On je govorio i o "kosovskom problemu" koji opterećuje naše društvo, navodeći da je i njemu, kao i velikom delu realističnog stanovništva potpuno jasno "da je Kosovo tehnički odavno izvan kontrole ove države".

"Ipak, čini se, EU pogrešno pritiska svaku ovdašnju vlast da taj problem preseče, a mesto prirodnog rešavanja te situacije je da se od Kosova napravi pristojna građanska država, koju neće voditi ljudi koji su verovatno ratni zločinci, i to čak oni koji su u stanju da otvoreno eliminišu svedoke sopstvenih zločina", kaže Bajić, dodajući da onog trenutka kada se Kosovo civilizuje kao država u kojoj svi njeni građani imaju apsolutna prava po svim standardima Evrope, tada će kosovski problem biti rešiv sam od sebe.

"Ovako se Srbija tera da eliminiše poslednju mogućnost da na bilo koji način pomaže delu stanovništva, koji realno jeste pod presijom. A zato što je to apsolutno prepuštanje u ovakvoj konstelaciji teško ili nemoguće, ni Srbija ne može postati potpuno pristojna građanska država. To govorim svestan realne situacije da je nezavisnost Kosova još samo domaće retoričko srpsko pitanje - da li ćemo nekog priznati ili nećemo - kojim se zaustavljamo u razvoju", kaže Mrđan Bajić.

Šta je sve rekao o Đinđićevoj "Streli", Miloševiću, Kosovu, Vučiću i opoziciji, Dragici Nikolić i ULUS-u, Beogradu, urbanizaciji, novoj spomeničkoj kulturi... čitajte u novom Nedeljniku, koji je na kioscima od četvrtka 26. aprila, ili u digitalnom izdanju koje je dostupno na Novinarnica.net.

U novom Nedeljniku čitajte još:

- Arhitektura i duh Beograda: Dobošarstvo fontanotabloidnog gradouređivanja

- Uvodnik Veljka Lalića: Ovog puta će biti drugačije

- Veliko istraživanje: (Tužna) istina o srpskim platama

- Analiza Željka Pantelića: Makron i evropski mesečari

- Kolumna Ljiljane Smajlović o Nataši Bekvalac

- Analiza Zorana Panovića: Pred još jedan Prvi maj

- Kolumna Draže Petrovića: Ispovest Kompletnog Idiota iz Savamale

- Zašto deca treba da idu na ekskurzije u inostranstvo

- Saobraćajna (ne)kultura i bahatost: Šta to govori o nama

- Razgovori s akademicima: Bogoljub Stanković

- Ispovest: Goranka Matić, fotograf

- Ko se bori za novu nacionalnu frekvenciju

- Mihailo Medenica: Kako preživeti Beogradski maraton

- Zašto je važno brendiranje nacionalnog tima: Let iznad kukavičjeg dresa

- Intervju: Kori Levandovski, bivši menadžer kampanje Donalda Trampa

- Feljton Čedomira Antića: Istorija 21. veka

- Intervju: Julijana Šarac

- Intervju: Orla Brejdi

- Redovni dodatak Nedeljnika: R Magazin, sve o Gagarinu i ruskim kosmonautima

- Intervju: Radovan Nastić o knjizi "Dan kad je Mijatović pogodio prečku"

- Ekskluzivna kolumna pisca Marija Vargasa Ljose: Lula iza rešetaka

- Kolumna pisca Nikole Malovića

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: