Stefanović: Maltretiranje Đurića neće ostati nekažnjeno

Vlasti Srbije su preduzele mere nakon teroristočkog akta protiv direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i građana srpske nacionalnosti u južnoj pokrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.04.2018.

19:37

Stefanović: Maltretiranje Đurića neće ostati nekažnjeno
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

To je rekao ministar policije Nebojša Stefanović i dodao da je to učinjeno sa ciljem da takva dela ne budu nekažnjena.

On je u Skupštini Srbije naglasio i da Beograd insistira na doslovnoj primeni Briselskog sporazuma u vezi Zajednice srpskih opština.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu. Saslušavamo lica i preduzimamo radnje koje treba da dovedu do toga da se kvalifikuje delo i podigne optužnica protiv izvršioca i pomagača. Imamo ko su lica koja su učestvovala u raznim delovima tog akta i čekaćemo priliku da budu dostupni našim organima“, rekao je Stefanović odgovarajući u parlamentu na pitanja poslanika Dveri Boška Obradovića.

Kazao je da je cilj da takva vrsta teškog krivičnog dela, ne samo protiv Đurića, već pre svega institucije koju predstavlja, ne ostane nekažnjena.

Ukazao je da time šaljemo i snažnu poruku da ovako nešto, što je naišlo i na osudu prijatelja nezavisnosti Kosova, jer je bilo neprimereno i monstruozno, ne bude ponovljeno.

Ovako bahato ponašanje ne zaslužuje ništa manje od teške kvalifikacije i, ako nadležne vlasti to tako ocene, interpolove poternice. Trudićemo se da ta lica budu privedena, kao što nismo prestali da se trudimo po poternicama za hapšenje Ramuša Haradinaja i drugih“, objasnio je Stefanović.

Podvukao je da su upravo iz tih razloga briselski pregovori u prekidu.

Maltretiranje Đurića, prema njegovim rečima, pokazuje da ne postoji spremnost da se primeni ono što je najvažnije iz Briselskog sporazuma, a to je ZSO.

Najavio je da će Beograd insistirati na implementaciji dogovora oko ZSO, i to punoj pruimeni, ne delimičnoj, te podsetio da je EU garant sporazuma i da bi i ona trebalo da insistira na tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: