Novosti: Dačić je govorio o Francuskoj, "mute" i Britanci

Države koje su priznale nezavisnost Kosova, ali preispituju taj stav, suočiće se sa protestom Francuske ukoliko reše da povuku odluku, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

08:55

Novosti: Dačić je govorio o Francuskoj,
Getty Images

Beogradski list podseća da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić otkrio da ima informacije da jedna stalna članica SB UN i uticajna članica EU namerava da uputi protest svakoj državi koja ubuduće povuče priznavanje Kosova, ali nije rekao o kojoj državi je reč.

Među stalnim članicama Saveta bezbednosti iz EU su Francuska i Velika Britanija, a priznavanje Kosova do sada su povukli Gvineja Bisao, Surinam i Burundi.

“Prema saznanjima "Novosti", udarac ispod pojasa spremna je da nam zada i Velika Britanije. Naši izvori prenose da London zvanično traži da se ukinu sednice SB UN o Kosovu ili da budu na nivou zatvorenih konsultacija (izvan očiju javnosti). Pošto Britanci u avgustu preuzimaju predsedavanje SB UN, velike šanse postoje da sprovedu tu svoju ideju, jer proceduralni predlozi ne mogu da se "saseku" vetom zemalja koje bi bile protiv, u ovom slučaju – Rusije ili Kine“, navodi beogradski list u delu teksta pod naslovom "i Britanci mute".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: