Bes zbog bilborda sa srpskom vojskom: "Atak na CG" VIDEO

Budva je odlučila da stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata obeleži bilbordima na kojima se veliča "oslobodilačka" srpska vojska, što je izazvalo buru.

Izvor: Prva

Sreda, 25.04.2018.

22:34

Bes zbog bilborda sa srpskom vojskom:
Screenshot/Prva

Premijer Crne Gore Duško Marković poručuje da je to falsifikovanje istorije, možda bude i prijava.

Zapisano: Budvani koji su svojim očima, uživo, tog 8. novembra 1918. gledali marš srpske vojske vikali su: "Ovo je narodni praznik za pamćenje"...

Možda bude zapisano: Podgoričani danas od serdara Janka Vukotića i vojvode Petra Bojovića okreću glavu...

"To je falsifikovanje istorije. Znaćemo da odgovorimo na taj atak na državu. Za sada svojim stavom, a kasnije možda i podnošenjem prijave", kaže crnogorski premijer.

"Postavljanje jednog bilborda ili više njih koji bodu oči jednom delu Crne Gore nije dobro rešenje, kao što nije dobro rešenje ishitreno reagovati na takvu akciju", smatra Danilo Šarenac sa Instituta za savremenu istoriju.

Bilborde koje su postavile budvanske vlasti i na kojima se slavi oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u taj grad prvo osudilo ministarstvo kulture Crne Gore. Objašnjavaju da je Budva oslobođena povlačenjem austrougarske vojske u kome nije učestvovala armija nijedne druge države.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: