"Intenzivni i ohrabrujući razgovori Dimitrova i Kocijasa"

Medijator u sporu Makedonije i Grčke oko imena Metju Nimic ocenio je da su današnji pregovori šefova diplomatija dve zemlje u Beču bili intenzivni i ohrabrujući

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

20:01

Foto: Thinkstock

"Intenzivni razgovori, ohabrujući. Dve strane su veoma posvećene postizanju rešenja. Pregovori će se produžiti narednih nedelja", rekao je Nimic u kratkoj izjavi nakon sastanka sa šefovima diplomatija Makedonije i Grčke, Nikolom Dimitrovom i Nikosom Kocijasom.

Ministri Dimitrov i Kocijas, nakon sastanka u kancelariji UN u Beču koji je trajao više od tri sata, nisu davali izjave medijima.

Učestali susreti šefova diplomatija Grčke i Makedonije, koji su se više puta sreli od početka godine, nastaviće se u maju na dva međunarodna skupa koja se održavaju u Grčkoj.

Makedonski premijer Zoran Zaev je pre pregovora rekao da očekuje mogućnost za iskorak u rešavanju spora, dok je portparol grčke vlade Dimitros Canakopulos rekao da je Atina u pregovorima napravila ustupke i da je vreme da Skoplje napravi neophodne korake za postizanje dogovora.

Prema rečima Canakopulosa, Grčka ima dva jasna uslova: prvi je složeno ime, a drugi da ime bude za opštu upotrebu, za šta je preduslov modifikacija ustava severnog suseda.

Makedonija preferira "dvojno ime", odnosno složeno ime za međunarodnu upotrebu i zadržavanje ustavnog imena za unutrašnju upotrebu, a Vlada u Skoplju smatra da nema potrebe za promenom Ustava, već ističe da je međunarodni sporazum garancija eventualnog sporazuma.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: