Zaev: Ne verujem u prognoze Hana

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da ne veruje da će se problem sa Grčkom oko imena rešiti za dve sedmice, ali da je rešenje blizu.

Izvor: Beta

Sreda, 25.04.2018.

00:24

Zaev: Ne verujem u prognoze Hana
Foto: EPA / EFE Hayoung Jeon

"Komesar (Johanes) Han je veliki prijatelj i daj bože da ima neku informaciju da ćemo da završimo za dve sedmice, ali ja ne verujem u to", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bivšim generalnim sekretarom NATO-a Džordžom Robertsom, koji je u poseti Skoplju kao vođa novoformirane neformalne grupe za podršku Makedodniji na putu ka NATO i EU.

Makedonski premijer je rekao da će se sutra sastati šefovi diplomatija Makedonije i Grčke i da, s obzirom na to da zna o čemu će se razgovarati, rešenje je blizu i da veruje da bi moglo da bude postignuto za nekoliko nedelja, a ne za dve kako očekuje Han.

"Generalno, očekujem da napravimo maksimalne napore do odluke Saveta Evropske unije, zato što smo sigurni da ćemo, ako do tada imamo rešenje, pored toga što to zaslužujemo, dobiti definitivnije i najsnažnije garancije zato što ćemo dobiti datum za pregovore", rekao je Zaev.

Nova runda makedonsko-grčkih pregovora o imenu Makedonije biće održana sutra u Beču, uz posredovanje UN.

To će biti treći put u ovoj godini da se ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas sreću sa Metjuom Nimicom u Beču, prethodno su to uradili 12. februara i 30. marta.

Poslednji put su se šefovi diplomatija dve susedne zemlje sastali u Ohridu 12. aprila, bez prisustva posrednika, najavljujući da će se sastati i tokomdve konferencije koje se održavaju u maju u Grčkoj.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: