UNHCR traži 5,6 milijardi dolara za izbeglice iz Sirije

Civili više ne mogu da pobegnu od sukoba i bombardovanja u Siriji jer su granice strogo kontrolisane, a susedne zemlje su prepune izbeglica.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.04.2018.

23:23

UNHCR traži 5,6 milijardi dolara za izbeglice iz Sirije
Foto: Tanjug/AP

To je izjavio visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

On se nada da će sakupiti 5,6 milijardi dolara od međunarodnih donatora za hitnu humanitarnu pomoć sirijskim izbeglicama ove godine, ali napominje da taj novac nije namenjen samoj Siriji, već zemljama koje pružaju utočište sirijskim izbeglicama kao što su Jordan, Irak, Egipat i Liban, prenosi Rojters.

Grandi upozorava i na novu katastrofu ukoliko sirijski grad Idlib, koji je pod kontrolom pobunjenika, postane naredna meta sirijske vojske.

"Ta zemlja postaje klopka, na pojedinim mesta klopka smrti za civile", rekao je komesar UN britanskoj agenciji na donatorskoj konferenciji za Siriju.

Prema njegovim rečima, reč je o jednom od najgorih stradanja u modernoj istoriji.

Oko 5,5 miliona Sirijaca žive kao izbeglice u Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj, a sada čine oko četvrtinu libanskog stanovništva.

Još 6,1 milion stanovnika i dalje se nalazi u Siriji, ali su prinuđeni da napuste svoje domove.

Ujedinjene nacije procenjuju da je više od 400.000 civila zaglavljeno u zonama pod opsadom širom Sirije.

Ta brojka bi, navodi Rojters, mogla i da drastično poraste jer dva miliona ljudi živi u regionu severoistočnog Idliba, najnaseljenijem području Sirije, koje je rukama pobunjenika koji se bore protiv vlade sirijskog predsednika Bašara al-Asada u Damasku.

Međutim, Grandi i druge humantiarne agencije upozoravaju da sirijske izbeglice više neće imati kuda da pobegnu jer je turska južna granica sa Sirijom kod Gazijantepa pod strogom kontrolom, te da se tuda uglavnom propuštaju konvoji s humanitarnom pomoći do Idliba, ali se izbeglice vraćaju i potiskuju dublje ka Siriji.

"Mislim da ćemo izgubiti ne samo jednu generaciju, već čitavu populaciju", zaključio je Grandi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: