Iran upozorio da će napustiti nuklearni sporazum ako...

Ukoliko američka administracija odustane od iranskog nuklearnog sporazuma, to bi moglo da ugrozi predstojeće pregovore sa Severnom Korejom o istom pitanju

Izvor: Beta

Utorak, 24.04.2018.

21:27

Iran upozorio da će napustiti nuklearni sporazum ako...
Foto: Thinkstock

To je upozorio šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da bi SAD pokazale da ne drže obećanja.

Zarif je u izjaviji agenciji AP rekao da ukoliko američki predsednik Donald Tramp odluči da izađe iz sporazuma, Iran će najverovatnije isto napustiti sporazum koji su u julu 2015. godine postigle šest velikih sila - SAD, Francuska, Kina, Rusija, Nemačka i Velika Britanija sa Iranom.

Prema njegovim rečima, ako bi Iran napustio sporazum, to bi značilo da više nema obaveze i da bi mogao da nastavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Iranski ministar je dodao da bi Iran pozdravio smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu ali je rekao da Tramp pokazuje znake da SAD nisu "pouzdan partner za pregovore" navodeći da je ta zemlja "prilično nepouzdana i za druge međunarodne sporazume".

Tramp je u nekoliko navrata rekao da je sporazum katastrofalan i da postoji mogućnost da se SAD povuku. Konačna odluka o tome treba da se donese 12. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: