Propao plan Izraela o deportaciji afričkih migranata

Izrael je najavio da će ponovo otvoriti centre za pritvor afričkih migranata, nakon što je plan o deportaciji propao i trenutno nema mogućnosti da se oni isele.

Izvor: Beta

Utorak, 24.04.2018.

20:12

Propao plan Izraela o deportaciji afričkih migranata
Foto: Thinkstock

U saopštenju je navedeno da više neće biti saslušanja pred deportaciju onih koji su tražili azil u Izraelu i da su sve ranije odluke o tome sada nevažeće.

Koalicija organizacija za ljudska prava uputila je peticiju Visokom sudu pravde u martu, zatraživši da onima koji se suočavaju s deportacijom bude omogućeno da vide sporazume koje je Izrael navodno potpisao sa Ruandom i Ugandom, trećim zemljama u koje je planirao da ih deportuje.

Na saslušanjima su predstavnici države govorili migrantima, uglavnom iz Sudana i Etiopije, da moraju da odu u "bezbednu treću zemlju na osnovu sporazuma koje Izrael ima sa tim zemljama", prenose izraelski mediji.

Oni su to govorili iako je sporazum s Ruandom propao pre mesec dana, a nastojanja da se postigne izmenjeni sporazum s Ugandom nisu urodila plodom.

Izrael je danas saopštio da će oni koji su dobili datum deportacije sada obnavljati svoj status svaka dva meseca, što je bio slučaj i pre pokušaja da se deportuju.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, u međuvremenu, 18 Jevreja članova Kongresa SAD poslalo je pismo apelujući na njega da ponovo razmotri plan o deportaciji Arikanaca u zapadne zemlje koji je njegova vlada postigla početkom ovog meseca sa UN, pa poništila pod pritiskom desničara.

Na osnovu tog sporazuma Izrael bi poslao 16.500 afričkih migranata u te zemlje, a da ih nešto više od toga broja ostane dok se ne nađe bolje rešenje. U Izraelu ima više od 40.000 afričkih migranata.

Nakon propasti sporazuma s UN Netanjahu je signalizirao da ponovo razmatra način za prisilnu deportaciju Afrikanaca u treću zemlju u Africi, po svoj prilici u Ugandu.

Specijalni izaslanik poslat u Ugandu vratio se prošle nedelje, međutim, bez sporazuma.

Zagovornici deportacije tvrde da su većina afričkih migranata koji su se u Izrael nelegalno ubacili preko granice s Egiptom ekonomski migranti i da traže posao, dok organizacije za ljudska prava navode da ih je većina pobegla od progona i nasilja u svojim zemljama.

U Netanjahuovom kabinetu izdato je saopštenje nakon dramatične najave suda da su se Netanjahu i ministar unutrašnjih poslova Arije Deri dogovorili da odmah ponovo otvore centre za pritvor "infiltratora".

Uz to je najavljeno donošenje novog zakona i promovisanje dodatnih mera kako bi se problem rešio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: