Ništa novo, u Srbiji se suđenja odlažu

Danas je po ko zna koji put odloženo suđenje Miri Marković, juče suđenje za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, prekjuče Branku Lazareviću....

Izvor: Prva, O2

Utorak, 24.04.2018.

19:25

Ništa novo, u Srbiji se suđenja odlažu
Foto: Thinkstock

I tako bismo mogli da nabrajamo u nedogled. Zbog čega sudski procesi u Srbiji traju toliko dugo?

Suđenje Darku Šariću za šverc kokaina odlagano je čak 21 put zaredom. Trajanje postupka je problem koji oduvek opterećuje rad sudova u Srbiji.

Činjenica je da su oni preopterećeni brojnim predmetima, ali uvedena je mogućnost priznanja krivice i nagodbe sa tužilaštvom. U advokatskoj komori Srbije kažu da tužilaštvo može da okonča neki postupak u fazi glavnog pretresaj, u skladu sa dokaznim postupkom.

“To se kod nas ne dešava. Jer tužilaštvo praktično ima jednu ustaljenu praksu da stvar tera do samog kraja, do presuđenja, bez obzira na rezultate dokaznog postupka, i bez obzira na ono što se desilo na glavnom pretresu, i da teret odgovornosti prebacuje na sud. Sud, opet sa svoje strane, ne sankcioniše jedno takvo ponašanje, tako da misli da imamo dosta predmeta koji su na jednom veštačkom disanju, i koji mogu da se okončaju, ali da se, u trenutku kada to treba da se desi, spisi šalju u tužilaštvo na razmatranje i tako dalje”, rekao je Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije.

Jedan od takvih slučajeva je i ubistvo pevačice Jelene Marijanović, gde je optužnica vraćena na doradu, a u javnosti se spekuliše o čvrstini i validnosti dokaza prikupljenih protiv njenog muža. Nedavno je optužbi oslobođen i Dragoslav Kosmajac, u medijima označen kao najveći narko-diler sa ovih prostora. Na kraju mu je suđeno za malverzacije sa kupovinom zemljišta, ali ni tu nije bilo dovoljno dokaza.

Mnogo je međutim slučajeva koji su, zbog čestih odlaganja tokom suđenja, zastarili.

Optužnica protiv Darka Šarića za falsifikovanje dokumenata zastarela je posle 10 godina.

Stanko Subotić Cane oslobođen je optužbi za šverc cigareta 1995. i 1996. godine. Slučaj zastareo. Isti povod za oslobađajuću presudu i u slučaju bivšeg direktora Uprave carina Mihalja Kertesa, koji je, prema optužnici, iznosio državni novac na Kipar. Zbog apsolutne zastarelosti oslobođeni su i lekari u slučaju Decedra, kao i Marko Milošević zbog prebijanja članova otpora.

Ovo su samo neki od zastarelih slučajeva. U tužilaštvu kažu da nemaju dovoljan broj zamenika tužilaca, naročito od kada je uveden sistem tužilačke istrage. Javnost za odugovlačenja uglavnom optužuje advokate.

“Što se tiče odlaganja suđenja iako se javnosti uglavnom čini da se suđenja odlažu u interesu odbrane, ja mislim da to nije uvek slučaj, naročito ako je optuženi u pritvoru. Onda je čak u njegovom interesu da se suđenje okonča što pre, i da sazna kakva ga presuda na kraju čeka”, navela je Maja Ljubičanović, novinarka “Tanjuga”.

Očigledno je da su razlozi za odugovlačenje nekog sudskog postupka i sistemski i procesni, i da će to morati da se menja ukoliko postoji želja za ubrzanjem i smanjenjem broja procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: