Ne može se uporediti incident u Jasenovcu i saopštenje SRS

Ne može se uporediti incident u Jasenovcu koji je višestruko teži, strašniji i opasniji od onog što je Šešelj u saopštenju SRS rekao da se dogodilo u parlamentu

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.04.2018.

19:15

Ne može se uporediti incident u Jasenovcu i saopštenje SRS
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

To je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ono što se dogodilo u parlamentu pirlikom posete hrvatske delegacije niko nije video, ni čuo.

Upitan o odnosima sa Zagrebom i izjavi hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da nju ne zanimaju recipročne mere već dijalog, te da je malo zabrinuta zbog odnosa Beograda i Zagreba, Vučić kaže da je on veoma zabrinut.

"Uvek sam se trudio da budem objektivan, evo već 80 dana nisam rekao negativnu reč, nismo mi zabranjivali njihovim ministrima zato što nam se njihove izjave ne sviđaju da uđu u Srbiju", rekao je Vučić.

Sve ovo, kaže, imamo jer je SRS nešto saopštila, što niko niti je video niti zna, niti je čuo da se dogodilo.

"Zbog saopštenja SRS ste sve ovo napravili. Da nije malo previše, da niste malo nervozno ili ishitreno reagovali? Mi mirno reagujemo, čekamo vreme, nikoga ne vređamo. Moje pitanje je hoće li biti podignut spomenik Alojziju Stepincu u Zrinu, hoće li biti ili neće biti", pita Vučić.

Upitao je da li je podizanje spomenika Stepincu u Dvoru na Uni, u uvek većinskoj srpskoj opštini, razumno i da li je to prijateljski čin prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, prema Srbima uopšte, jer su "pod ustaškom kamom i pod ustaškim režimom stradali mnogi Srbi iz svih delova nekadašnje Jugoslavije".

"Mislite da je to manje važna stvar od tog Šešeljevog saopštenja? Milsim da su tu onda neke stvari ozbiljnije poremećene", primetio je Vučić

Poručio je i da je Srbija uvek spremna za dijalog, ali neko mora i da želi da vas čuje, i da vas sasluša.

"Spremni smo da Hrvate saslušamo, ali nismo oduševljeni ni Barišićem, ni Budakom, ni Stepincem, ni njihovim veličanjem, ni Blajburgom, a neću da govorim s kim sve na njihovoj političkoj sceni nismo oduševljeni, prosto spuštao bih se na jedan nivo na kojem neki od njih vole da budu a u koji prosto ne želim da zagazim", kaže Vučić.

"Pa šta ako su je napali mediji, to im je posao"

Vučić je rekao da ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ne treba da se obazire na napade medija, te da nema šta da komentariše navode da je odbila da da izjavu hrvatskim novinarima.

"Nemam šta da komentarišem. Šta je briga za to. To što je napadaju neki mediji, pa šta, to je posao da je napadaju. Mene napadaju svaki dan po ceo dan, pa da se sekiram što me napao zagrebački N1 ili beogradski N1. Koga to briga", kaže Vučić za Pink.

Pitao je i šta drugo mediji da rade.

"Jeste videli nekad naslovnu stranu Miškovićeveg vremena ili naslovnu stranu Miškovićevog, Ćulibrkovog i Djilasovog NIN-a a da nije napala direktno mene ili nekog najgorim lažima, neistinama i izmišljotinama, jeste videli neki dan na nekoj od televizija ili najvećem kablovskom provajederu, pa šta, ne razumem, da kukam, da se žalim svaki dan? Neka rade svoj posao, šta me briga", naveo je Vučić.

Mediji u Zagrebu preneli su da je ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, koja učestvuje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sloveniji, odbila danas da da izjavu hrvatskim novinarima.

Ministarka Joksimović objašnjava, međutim, da nije odbila izjavu za hrvatske medije, već da nije htela da govori o odnosima Srbije i Hrvatske, jer to nije tema sastanka kojem prisustvuje.

"Srbija mora da bude prisutna na Samitu u Sofiji"

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija mora da bude prisutna na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, jer ne bi bilo dobro da zemlja ne bude prisutna na skupu na koji dolaze najmoćniji evropski lideri, te dodao da će se sa premijerkom Anom Brnabić dogovoriti ko će predstavljati Srbiju.

"Ja sam dobio poziv, da sačekamo još malo. Sešću sa Anom (Brnabić) da se dogovorimo, ali mi moramo da budemo prisutni, bilo bi suludo da ne budemo", rekao je Vučić.

"Mislite da je dobro za Srbiju da tamo budu i Angela Merkel i Emanuel Makron i svi najvažmiji evropski lideri, a da Srbija ne bude?", primetio je on.

Kako je rekao, postoje manji sastanci na kojima ne mora da se prisustvuje, i na kojima može da se "isteruje formalnost", ali da se to ne može kada dolaze najmoćniji evropski lideri od kojih nam zavise ekonomija, politička budućnost...

"Da kažete - ne možemo? Španija to sebi može da dozvoli, jer je u klubu, Srbiaj nije u klubu. Srbija mora da radi na svom razvoju", rekao je Vučić.

Ukazao je da Srbija mora da razvija ekonomiju, da napreduje, razmišlja kako će da raste BDP, a da smanjuje dug, nezaposlenost, ali i kako će politički sebe da osigura i da ima što više investicija, da bi građani živeli bolje.

Predsednik Srbije je istakao da skup u Sofiji organizuju premijer i predsednik Bugarske Bojko Borisov i Rumen Radev, da će doći sve evropske zemlje i da ne možemo da zabijemo "nož u leđa" Bugarskoj i kažemo da nas to ne interesuje, iako su oni nas podržavali na svakom mestu i na različite načine.

"Da pamtimo ko nas podržava"

Vučić je izjavio da je izuzetno važno što nas Rumunija, Grčka i Bugarska otvoreno podržvaju, što pokazuju poštovanje za Srbiju i traže podršku za ulazak Srbije u EU.

"To je od izuzetog značaja za nas. Rumunija je najveća zemlja, Bugarska predsedavajuća EU, Grčka sa možda najvažnijim geostrateškim položajem u Evropi i njihova podrška je otvorena, neskrivena", rekao je Vučić srpskim novinarima.

To su, kako kaže, naši prijatelji...

"To naš narod treba da zna i treba da pamtimo ko nas je podržavao kad već neki sada to ne žele i trude se da nam taj put ka EU otežaju, a takođe su nam susedi", primetio je predsednik Srbije.

Ocenio je da današnji sastanak bio jedan od najboljih sastanaka s partnerima tri susedne zemlje, te da je formirana Radna grupa koja mora, naglasio je, promptno da izađe sa predlozima kako bi se počelo sa potpisivanjem protokola pre samita sa Kinom u julu.

"Razgovarali smo o tome šta je važno za građane, o autoputevima. Znate li šta bi za Banat značilo da kroz neke opštine koje su nerazvijene prođe auto-put", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija spremna za izgradnju auto-puta Temišvar-Beograd, a rumunska strana je danas prvi put izrazila potpuni interes, jer, podsetio je, kada je sa bivšim premijerom razgovarao tada Rumunija nije imala novca za to.

Vučić je rekao i da se danas razgovaralo o železničkom koridoru, Koridoru 10, koji je od suštinskog značaja.

"Važno je da prugu Niš-Dimitrovgrad osavremenimo. Niš ponovo dobija mnogo", rekao je Vučić, dodajući da se u Bukureštu razgovarali i o digitalnim infrastrukturama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: