Babiš nema nameru da se povuče čak i ako ga osude

Češki premijer u ostavci koji pregovara o novoj vladi Andrej Babiš rekao je da se ne bi povukao i pustio nekog drugog iz svoje stranke ANO da sastavi vladu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

22:14

Default images

Kako je rekao, to ne bi učinio čak i kada bi ga prvostepeni sud osudio za mahinacije sa evro-dotacijama za njegovu porodičnu farmu Rodino gnezdo.

"Već sam alergičan na to kada tristo puta čujem kako sam pod krivičnom istragom. Ja sam uz izvesno preterivanje pitao a šta će se desiti ako istraga protiv mene bude zaustavljena? Da li će otići članovi vlade iz Češke socijaldemokratske stranke? Verovatno neće", kazao je danas premijer Babiš.

Tajkun češke prehrambene i hemijske industrije, drugi najbogatiji češki biznismen na listi magazina Frobs, još uvek, od izbora krajem oktobra na kojima je njegova stranka ANO uspela da osvoji trećinu glasova, nije uspeo da ;sastavi vladu koja bi dobila poverenje parlamenta.

Glavni problem za skoro sve koalicione partnere, izuzev za ekstremiste iz stranke Sloboda direktne demokratije jeste to što je parlament Babišu ukinuo imunitet zbog krivične istrage da je namenski iz svog koncerna Agrofert izveo projekt farme Rodino gnezdo blizu Praga, kako bi mogao da traži dva miliona evra iz evropskih dotacija iz programa za srednja i mala preuduzeća, na koje koncern Agrofert nema pravo.

Češke socijaldemokrate spremne su sada da zažmure na krivično gonjenog premijera, koji uz optužbe za mahinacije sa evrodotacijama, koje je potvrdio i evropski OLAF, još nije uspeo da svoje ime očisti u rodnoj Slovačkoj pred sudom od optužbi da je bio agent totalitarne tajne policije StB, zbog toga što im je Babiš ponudio pet ministarstava, među kojima i Ministarstva unutrašnjih poslova i spoljnih poslova ili odbrane.

Od Babiša i pregovaračkog tima ANO socijaldemokrate su sada zatražile da u koalicioni sporazum uđe klauzula da bi premijer Babiš podneo ostavku ako bude osuđen pred prvostepenim sudom.

"Gledam na to negativno. Za mene to nije tema", kazao je danas Babiš.

Krivična istraga, i dosije agenta u komunističkoj StB ne smeta predsedniku Milošu Zemanu da mu, ; iako prva manjinska vlada Babiša nije u januaru dobila poverenje parlamenta, ponovo poveri da pregovara o novoj vladi i da mu je vreme da je sastavi do juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: