Todorić ipak na slobodi, ali mora svaki dan u policiju

Osnivač Agrokora Ivica Todorić ostaće na slobodi uz stroži nadzor do pravosnažnosti odluke o njegovom izručenju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

14:02

Todorić ipak na slobodi, ali mora svaki dan u policiju
Foto: Tanjug / Hina

To podrazumeva prijavljivanje policiji svaki dan, odlučio je sud u Londonu, prenela je Hina.

Mere opreza su pooštrene u odnosu na one kojima je Todorić bio podvrgnut do danas. Umesto dvaput nedeljno, Todorić će u nadležnu londonsku policijsku stanicu morati da se javlja svaki dan, a nakon 21 sat ne sme da napušta kuću.

Sud prethodno je odobrio izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj jer nije pronašao dokaze da je izložen političkom progonu.

Todorić ima sedam dana za žalbu koja je moguća na tri različite instance u Velikoj Britaniji, pa se procjenjuje da bi proces potom mogao trajati dodatnih četiri do šest meseci.

Sudija Ema Arbutnot (Emma Arbuthnot) je odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja.

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru... Prihvatam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom", stoji u obrazloženju presude.

Todorić je na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska uhapšen početkom novembra prošle godine, ali je istog dana pušten na slobodu uz kauciju od 100 hiljada funti i mere opreza.

Hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor. Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti. Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica. Od početka se nagađalo da se nalazi u Londonu ili u Švajcarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: