Misteriozna smrt mladića – Banjaluka na nogama

Gotovo mesec dana u Banjaluci se okupljaju građani i traže da se pred lice pravde izvedu odgovorni za smrt 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

12:15

Misteriozna smrt mladića – Banjaluka na nogama

Javnost ne veruje policijskoj verziji priče prema kojoj se mladić utopio, piše Dojče vele.

“Pravda za Davida. Pravda za sve ostale. Pravda za nas i našu decu. Hoćemo da živimo ovde i ostaćemo. Vi nećete“, poručio je 26. dana protesta na banjalučkom Trgu Krajine Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića koji je smrtno stradao pre mesec dana. Poručio je da ne veruje Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i prozvao prve ljude ministarstva Republike Srpske nazvavši ih saučesnicima u ubistvu.

“Ovo je Trg Davida Dragičevića. David je postao simbol jednog vremena. Nismo teroristi i rušioci vlasti. Nećemo dozvoliti ikada više da iko nosi transparent. Pravda za Davida. Pravda za sve nas. Pravda za našu decu. Idemo do kraja“, poručio je Dragičević ispred nekoliko hiljada okupljenih građana.

Dva različita nalaza

Davidovo telo pronađeno je šest dana nakon nestanka 24. marta na ušću reke Crkvene u Vrbas, u Banjaluci. Prvi obdukcioni nalaz pokazao je da je telo bilo u vodi najviše sedam dana i da je smrt najverovatnije nastala utapanjem.

Međutim, nakon pritiska javnosti, angažovan je patolog sa beogradske Vojnomedicinske akademije (VMA) čiji nalaz je potvrdio da je telo moglo da bude u vodi od dva do četiri dana i to je ono što je unelo sumnju u ceo slučaj, jer ni smrt nije mogla da nastupi pre navedenog vremena. Vreme smrti koje je naveo patolog sa VMA dovelo je u pitanje i policijski izveštaj koji je saopšten na pres-konferenciji nakon prvog nalaza patologa Željka Karana. Prema tom izveštaju smrt je nastupila odmah nakon nestanka 18. marta, nakon što je Dragičević opljačkao jednu kuću u banjalučkom naselju Lauš.

Novi nalaz potvrđuje da je nastradali David bio živ još najmanje dva dana nakon nestanka. Nakon tog izveštaja oglasio se i Karan koji je radio prvu obdukciju rekavši da je u svom nalazu naveo maksimalan interval između vremena smrti i momenta obdukcije, a to je sedam dana.

“Kolega iz Beograda nije uzeo u obzir jednu stvar koja mu verovatno nije bila poznata. Tada je temperatura bila -10, -12 stepeni. I voda je bila jako hladna“, rekao je Karan, navodeći to kao mogući razlog drugačijeg rezultata izveštaja kolege iz Beograda.

Takođe u izveštaju veštaka sa VMA Ivice Milosavljevića navodi se da su u telu stradalog pronađeni tragovi THC (aktivne supstance kanabisa) i LSD što, kako se navodi, ukazuje da ih je pokojnik koristio pre smrti. Porodica i prijatelji nastradalog tvrde da mu je droga data naknadno, nakon čega je bačen u reku.

Dodatnu sumnju izazvalo je i preuzimanje slučaja od strane Uprave kriminalističke policije. U naredbi koju je potpisao ministar unutrašnjih poslova, slučaj više nije u nadležnosti Uprave za organizovani i teški kriminal.

MUP: “Urađeno sve što se moglo“

Resorni ministar Dragan Lukač kaže da je policija tokom istrage uradila sve što je mogla. Ispitano je mnogo lica, a nalazi oba patologa, kaže, potvrdili su da je smrt nastala utapanjem.

“Za sada nemamo nijedan element krivičnog dela zbog kojeg možemo da dovedemo neko lice i da ga optužimo da je na bilo koji način učestvovalo u mogućnosti da je nanelo povrede Davidu koje su dovele do smrtnog ishoda. Niko u MUP-u niti krije nešto niti sme da krije“, rekao je Lukač.

Istinu o stradanju Davida Dragičevića tražili su i građani iz drugih krajeva BiH, a pisma podrške stizala su svakodnevno.

“Kakvo je ovo nevreme u kojem živimo. Kakvi su ovo ljudi. Kakvi smo to ostali, na šta su nas to naterali i šta su još imali u planu“, jedna je od poruka koje su čitane prethodnih dana na protestima.

Protesti će, kako je najavljeno, biti nastavljeni i narednih dana, sve dok odgovorni ne budu pronađeni. To je osnovni zahtev porodice nastradalog Davida.

Inače, ovo je samo jedan u nizu nerešenih slučajeva sa smrtnim ishodom u poslednjih petnaestak godina u Banjaluci pa se građani pitaju da li su bezbedni u gradu na Vrbasu, što predstavnici policije ali i vlasti gotovo svakog dana potvrđuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: