Novinar iz HR: Osuđujem "Za dom spremni"; Vučić: Čestitam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je tvrdnje da se Srbija nalazi u svojevrsnoj trci u naoružavanju sa Hrvatskom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

15:51

Novinar iz HR: Osuđujem
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

On je dodao da Srbija i ne može da se trka sa zemljom koja je članica NATO.

Vučić je rekao da nije komentarisao to što je Hrvatska odlučila da kupi polovne avione F-16 od Izraela i da poštuje odluku te zemlje.

"NATO je moćan, a mi smo mala zemlja. Mi samo želimo da budemo svoji na svome i da sebe možemo da odbranimo. Nikoga da ne diramo. Ne trkamo se jer i nemamo mogućnosti da se trkamo sa Hrvatskom, jer to i nije trka samo sa Hrvatskom nego sa zemljom koja je deo NATO. Ali, hoćemo da se osećamo sigurni i da možemo da zaštitimo svoju zemlju", rekao je Vučić.

"A da li je u dog fajtu (bliskoj vazdušnoj borbi) bolji F-16 ili Mig-29, različita su mišljenja", rekao je Vučić.

Novinar "Radio Jadrana", koji je postavio pitanje o naoružavanju, iskoristio je priliku i da istakne kako osuđujuje i pozdrav "Za dom spremni" i ustaški režim u ime svih Dalmatinaca koji su, kako je istakao, najveći antifašisti i koji su u partizanskom pokretu pokazali kako se odnosi prema ustaškom i italijanskom fašističkom režimu.

On je rekao i da se njegov deda u Devetoj dalmatinskoj brigadi borio protiv fašizma i ustaša i da je njegova jedinica među prvima ušla u Beograd da ga oslobodi od Nemaca, navodeći da bi voleo da se nekada o tome govori.

"Čestitam vam na hrabrosti, naravno da je to istina. Mogu samo da potvrdim vaše reči", rekao je Vučić.

Govoreći o pitanju Kosova, Vučić je ocenio da će biti teško rešavati taj problem jer kod Albanaca nema volje za kompromisom.

"Nisam siguran koliko srpsko društvo razume da smo mi izgubili 1999, da smo imali katastrofalnu politiku od 2004. do 2011, i da se za to plaća cena. Ako to niko ne sme da kaže, ja smem. Ali to ne znači da nekome pripada sve, i ono što mu nikada nije pripadalo, a mi da nemamo ni ono što je odvajkada bilo naše", rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija spremna za kompromis jer ne sme da dozvoli ubrzani odlazak mladih, jer će tada imati još manje dece.

"Kada nemate perspektivu i budućnost, džabe vam teritorija, jer onda nema na njoj ko da živi", rekao je Vučić.

Govoreći o svojoj međunarodnoj aktivnosti, Vučić je rekao da se večeras i sutra sastaje sa beglijskim premijerom, da sutra popodne putuje u Bukurešt na kvadrilateralni sastanak, odakle ide u posetu Nišu, a posle toga žuri u Beograd da sačeka predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Vučić je dodao da će se sa stranim predstavnicima sastati i u četvrtak i petak ali da se većina svih tih sastanaka svodi na priču o Kosovu.

"Svega se ljudi ponegde dotaknu, ali Kosovo je 80-90 odsto. Devedeset odsto je priča o odnosima Beograda i Prištine. U svakom razgovoru se pomene i odnos sa Rusijom, ali to je malo. Najviše je Kosovo", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: