Vučić: Da mi podignemo muzeje ovde, kad već Hrvatska neće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi Srbija mogla da napravi muzeje Holokausta u svojoj zemlji, kad već, kako kaže, Hrvatska to neće uraditi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

13:12

Vučić: Da mi podignemo muzeje ovde, kad već Hrvatska neće
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Govoreći o slučaju zabrane ministru odbrane Aleksandru Vulinu da poseti Hrvatsku, Vučić je rekao da je Vulinu poseta zabranjena zbog izjava koje je je davao.

“Želeo bih i voleo bih da to nije slučaj ovde – da neko u Evropskoj uniji uvodi verbalni delikt i arbritrarno odlučuje da li mu se dopada nečije mišljenje“, kaže Vučić.

On je tu podsetio na svoje reči da se 100 dana neće baviti regionalnim pitanjima iz prošlosti i istakao da “nijednu lošu reč neće reći“.

“Da je reakcija Hrvatske bila ishitrena? Jeste i ne razumem je. Srbija će verovatno reagovati recipročnim merama, a pretpostavljam da će Vlada Srbije odluku o tome doneti na narednoj sednici u četvrtak“, istakao je on.

Na pitanje na šta se to konkretno odnosi, Vučić je rekao da ne zna i da je to pitanje za Vladu Srbije.

“U Hrvatskoj kao da se Srbima brani da govore o stratištima, najtežim i najjezivijim zločinima sa najvećem brojem žrtava. Ako je to tako, ako Srbi ne mogu da posete svoja stratišta, onda ćemo razmotriti i neke druge opcije – pre svega da uradimo posao koji nismo mogli od Drugog svetskog rata, a to je popis svih žrtava ustaških logora, a potom i da ovde napravimo muzeje holokausta i muzeje koji bi govorili o stradanju Srba“, dodao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija pritom ne beži od priče o stradanju drugih naroda u regionu, a istakao je i da se on zbog toga ponosi.

Na pitanje o tome da li očekuje reakciju EU zbog ustaških simbola u Jasenovcu, Vučić je odgovorio da ne očekuje.

“Ne postoji nijedna zemlja na svetu u kojoj je moguće bez posledica isticati slike Adolfa Hitlera. U ovom slučaju to se neće desiti. Oni su članica Evropske unije, mi smo mala zemlja, ali slobodarska i nepokorna. A ti ustaški simboli su imali smisao samo zato što su protiv Srba, nisu oni unutrašnja poruka. Da podsetim, Jasenovac je najveće stratište na prostoru bivše Jugoslavije, mesto kojeg su se stideli i najgori nemački nacisti. Neki se nažalost danas ne stide“, navodi Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: