Brnabićeva vojnicima čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku pripadnicima Vojske Srbije povodom 23. aprila Dana Vojske Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.04.2018.

08:23

Brnabićeva vojnicima čestitala Dan Vojske Srbije
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

"Svim pripadnicima Vojske Srbije upućujem srdačne čestitke povodom 23. aprila - Dana Vojske Srbije. Zahvaljujući vašem zalaganju i profesionalizmu u obavljanju zadataka, Srbija danas ima jaku i modernu Vojsku, koja je garant stabilnosti i napretka naše zemlje", navela je ona.

Prema rečima premijerke, angažovanjem u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, pripadnici naše Vojske daju pun doprinos očuvanju mira i dostojanstveno predstavljaju našu zemlju u svetu.

"Čestitam vam praznik koji obeležavamo uz podsećanje na Drugi srpski ustanak i njegov značaj za stvaranje savremene srpske države i vojske, i uverena sam da ćete i ubuduće profesionalno obavljati svoje zadatke", navodi se u čestitki premijerke Brnabić, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vojska Srbije obeležava svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije.

Iako je Drugi srpski ustanak sa vojnog stanovišta bio manje važan i znatno kraći od Prvog srpskog ustanka, smatra se da je započeo proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je dobila svoju skupštinu, Ustav i naslednu vladarsku dinastiju, čime u udareni temelji moderne srpske državnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: