Đorđević i Vesić položili vence na Staro sajmište VIDEO

Ministar Zoran Đorđević i gradski menadžer Beograda Goran Vesić položili su venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu.

Izvor: Beta

Nedelja, 22.04.2018.

19:12

Đorđević i Vesić položili vence na Staro sajmište VIDEO
screenshot/Tanjug

Kako se navodi u saopštenju, ministar Đorđević je podsetio da su na taj dan 1945. godine dve grupe jasenovačkih logoraša pokušale da probiju ustaške straže i domognu se slobode, a kako je rekao, svega stotinu njih je uspelo u tome.

"U genocidu nad našim narodom na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srema stradalo je 700.000 muškaraca, žena i dece pretežno srpske, ali i romske i jevrejske nacionalnosti. U toj monstruoznoj veštačkoj fašističkoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od sredine 1941. do sredine 1945. godine danonoćno su radila i tri koncentraciona logora namenjena isključivo ubijanju dece kroz koja je prošlo više od 33.000 dece od kojih je ubijeno njih 20.000", rekao je Đorđević.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da se Beograd s poštovanjem i pijetetom odnosi prema žrtvama Holokausta i podsetio da je, na žalost, i u Beogradu tokom rata bilo nekoliko koncentracionih logora, a jedan upravo na Starom sajmištu.

"Veoma smo ponosni što smo poslednjih nekoliko godina uradili zaista krupne korake da očuvamo sećanje na žrtve Holokausta u Beogradu. Pre četiri godine smo 10. maj proglasili Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, a taj datum smo uzeli jer je tog dana 1942. godine nemačka okupaciona komanda proglasila Beograd gradom bez Jevreja. Od oko 16.000 Jevreja koliko je živelo na teritoriji nemačke okupacione zone u Srbiji, oko 90 odsto ih je stradalo ovde na Starom sajmištu", rekao je Vesić.

On je dodao da se Grad trudi da čuva sećanje na sve te žrtve i u saradnji sa Vladom Srbije zajednički radi na pripremi zakona koji će regulisati status Starog sajmišta.

"U međuvremenu smo učinili krupne korake u smislu raseljavanja centralne kule i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa kako bismo zajedno sa Vladom Srbije posle donošenja zakona krenuli u pretvaranje Starog sajmišta u memorijalni centar", istakao je gradski menadžer i dodao da je prošle godine u decembru razgovarao u Izraelu s predstavnicima memorijalnog centra Jad Vašem da tu bude formiran obrazovni centar.

On je istakao da se Srbija i Beograd na taj način odužuju žrtvama Holokausta, građanima Beograda koji su stradali samo zato što su bili Jevreji, Romi, Srbi ili antifašisti i da se ne sme dozvoliti da se žrtve zaborave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: