SAD: Kina, Iran, Rusija i S. Koreja su snage nestabilnosti

Administracija predsednika SAD navela je Kinu, Iran, Rusiju i Severnu Koreju kao "snage nestabilnosti" zbog kršenja ljudskih prava građana tih i drugih zemalja.

Izvor: Beta

Subota, 21.04.2018.

11:25

SAD: Kina, Iran, Rusija i S. Koreja su snage nestabilnosti
Foto: Tanjug/AP

U godišnjem izveštaju o ljudskim pravima u svetu, Stejt department je izdvojio te četiri zemlje zbog teškog kršenja ljudskih prava, uključujući ograničenja slobode govora i okupljanja, kao i dozvoljavanja ili vršenja nasilja nad verskim, etničkim i drugim manjinskim grupama.

Predstavljajući izveštaj, vršilac dužnosti američkog državnog sekretara Džon Saliven rekao je da "vlade Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje, na primer, svakodnevno krše ljudska prava građana u okviru svojih granica" i da su zbog toga "snage nestabilnosti".

U izveštaju je analizirano stanje ljudskih prava u svakoj zemlji i teritoriji na svetu u 2017. godini. To je prvi takav izveštaj koji je u potpunosti sastavila Trampova administracija.

Stejt department je u izveštaju kritičan prema američkim saveznicima Saudijskoj Arabiji i Turskoj, ali su najteže ocene iznete na račun tradicionalnih protivnika SAD.

Oblast koja je u ranijim godišnjim izveštajima nazvana "reproduktivna prava" sada nosi naziv "prinuda u kontroli rađanja", a ta promena oslikava poziciju Trampove administracije koja je protivnik abortusa.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, uključujući Amnesti internešenel, kritikovale su izveštaj Stejt departmenta, navodeći da su Trampova unutrašnja politika i bliski odnosi sa zemljama optuženim za zloupotrebe prava, naneli veliku štetu kredibilitetu SAD kao lideru u zaštiti ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: