Nikaragva: Nasilni protesti, 10 mrtvih

U nasilnim protestima protiv predloženih izmena penzionog sistema Nikaragve poginulo je najmanje 10 osoba u protekla dva dana, saopštila je vlada te zemlje.

Izvor: B92

Subota, 21.04.2018.

10:48

Nikaragva: Nasilni protesti, 10 mrtvih

Reč je o najvećim protestima otkako je predsednik Danijel Ortega pre 11 godina došao na vlast u ovoj siromašnoj centralnoameričkoj zemlji, prenosi danas portal Frans 24.

Radnike i poslodavce razgnevio je plan prema kojem bi oni morali da izdvajaju veće doprinese za penzioni sistem, a novi zakon uz to predviđa i smanjenje penzija za pet odsto.

Vlada je izrazila spremnost za dijalog i Ortega će danas formalno pozvati na pregovore, rekla je potpredsednica Nikaragve Rosario Muriljo, koja je navela i da je 10 njenih sunarodnika poginulo u protestima.

Muriljo je demonstrante uporedila s "vampirima koji traže krv kako bi nahranili svoju političku agendu".

Opozicija je saopštila da je više od 20 ljudi povređeno.

Protesti se održavaju u prestonici Managvi i obližnjim gradovima treći dan zaredom.

Demonstrant Huan Bautista kaže da su učesnici protesta protiv reformi i vlade "koja uzima iz džepova svog naroda".

On navodi i da je policija za razbijanje nereda brutalno napala demonstrante jer se "diktatoru ne dopada kada narod protestuje".

Neimenovana učesnica protesta kaže da je "umorna od ove represije".

Istovremeno, studenti Politehničkog univerziteta protestuju zabarikadirani u svom kampusu od četvrtka.

Francuska TV mreža navodi i da je ukinuta frekvencija četiri nezavisne televizije u Nikaragvi nakon što su u četvrtak emitovali vesti i snimke sa protesta.

Predstavnica Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava Liz Trosel pozvala je vlasti Nikaragve da spreče dalje napade na demonstrante i medije, te da ljudima omoguće da ostvare pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje.

Takođe, demonstrante je pozvala na mirne proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: