"Štit i mač": Neonacisti i muzika na dan Hitlerove smrti

Mali grad na istoku Nemačke priprema se za dolazak stotina neonacista na muzički festival koji se podudara sa godišnjicom smrti Adolfa Hitlera.

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

19:49

Foto: GettyImages

Policija u Nemačkoj i susednoj Poljskoj proverava ljude koji dolaze u grad Ostric na muzički festival "Štit i mač".

Očekuje se da će dvodnevna manifestacija privući više od 1.000 ekstremnih desničara iz Nemačke, Češke i Poljske.

Zvaničnici nisu mogli da zabrane održavanje koncerta zato što će on biti organizovan na privatnom posedu, ali je sud danas potvrdio zabranu konzumiranja alkohola tokom skupa.

Kako se navodi u odluci suda, neonacistički bendovi uticaće na publiku, a alkohol bi mogao da ih učini još agresivnijim.

Civilne grupe najavile su proteste zbog skupa u Ostricu, gradiću sa 2.300 stanovnika na granici s Poljskom.

Taj grad je dugo bio uporište ektremnih desničara i antiimigrantske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na prošlogodišnjim izborima u Ostricu osvojila skoro 30 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: