"Kontra" iz Moskve: Našli smo nemački hlor u Siriji

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su pronađeni kontejneri s hlorom nemačkog porekla, kao i dimne bombe britanskog porekla u istočnoj Guti.

Izvor: Beta

Petak, 20.04.2018.

16:21

freeimages.com

To je bivša pobunjenička enklava kod Damaska, a početkom aprila sirijske vlasti optužene su da su koristile hemijsko oružje u napadu u tom području.

"Sirijske snage su pronašle na oslobođenoj teritoriji istočne Gute kontejnere s hlorom iz Nemačke kao i dimne bombe proizvedene u Solzberiju u Velikoj Britaniji", izjavila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, prenosi agencija TAS.

Solzberi je engleski grad u kojem su 4. marta na jednoj klupi u nesvesnom stanju pronađeni bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, kako se pretpostavlja, otrovani nervnim agensom novičok, sovjetskog porekla. Velika Britanija je optužila Rusiju za to trovanje.

Ruska vojska saopštila je juče da je u Dumi pronađena i hemijska laboratorija kao i skladište sa hemikalijama.

Snage SAD, Velike Britanije i Francuske sprovele su prošle nedelje napade na sirijska vojna postrojenja posle optužbe da su te snage koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi 7. aprila, gde je poginulo više od 40 osoba.

Sirijske i ruske snage demantuju da je korišćeno hemijsko oružje u tom napadu, dok su stručnjaci međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) na licu mesta u Dumi, gde istražuju navode o mogućoj upotrebi takvog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: