"Sve i dok samo psuju jedni na druge, to nije hladni rat"

Predsednik Češke Miloš Zeman odbio je upozorenja da se u međunarodne odnose vraća Hladni rat.

Izvor: Beta

Petak, 20.04.2018.

09:47

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kako je rekao, sve dok Zapad i Rusija razgovaraju i vode dijalog, makar uz psovke, Hladnog rata nema.

"Hladni rat sam doživeo kao dete i mladić. Gromika, sovjetskog ministra spoljnih poslova su zvali gospodin Ne, jer je na sve odgovarao sa njet. Mislim da sada ničeg takvog nema. Sada se vodi dijalog. Nekad ogorčeni nekad zaoštreni. Dokle god ljudi razgovaraju, čak i kada psuju jedni druge, to nije hladni rat. Tada su obe strane ćutale", kazao je Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu privatnoj češkoj televiziji TV Barandov.

Češki predsednik nedavni američki raketni napad na Siriju osudio je kao izraz kaubojskog mentaliteta SAD i predsednika Donalda Trampa.

"Taj napad označio sam za izraz kaubojskog mentaliteta. Kao što je poznato, kauboji reaguju vrlo impulsivno, potežu koltove i tek nakon pucnjave pitaju ko je kriv. ´U međunarodnom interesu´ to je floskula koja nista ne govori. Jedino rešenje je da na mesto stignu međunarodni inspektori i objave objektivni izveštaj. Zato što znate da se u Siriji obe strane uzajamno optužuju za napade hemijskim oružjem", rekao je češki predsednik.

Miloš Zeman podsetio je da Češka saveznik zapadnog vojnog saveza, pa i upravo zato što jeste istinski saveznik ima pravo da kritikuje neke poteze svojih partnera u NATO.

"Saveznici u NATO i u Evropskoj uniji jesu saveznici upravo zato što u slučaju potrebe ;možemo da ih i kritikujemo. Sovjetski Savez nikada nismo smeli da kritikujemo. Zato to ;nije bio naš saveznik. To je bila okupatorska sila," rekao je Zeman.

Češki predsednik ponovio je da je poslednji raketni napad zapadnih saveznika na Siriju bio protivzakonit zato što nije imao blagoslov rezolucije Saveta bezbednosti OUN a odbio je da napadi bez mandata mogu da se pravdaju time što je Rusije, isto tako bez mandata SB UN anketirala Krim.

"Znate da sam nekoliko puta tu aneksiju označio za nezakonitu. Što ništa ne menja na faktičkom stanju stvari. Ti argumenti mi dođu detinjasti, kao kada dečak kaže ja sam dobio trojku a moj drug dvojku pa sam ja bolji od njega", rekao je Zeman.

Predsednik Zeman odbio je i argumente da je Zapad krenuo u intervenciju bez mandata SB UN zato što bi svaku rezoluciju koja bi dala blagoslov intervenciji vetom ionako blokirala Rusija.

"Američka operacija u Koreji imala je mandat SB UN. Sovjetski predstavnik u UN je tada ;napravio kardinalnu grešku što nije došao na sednicu SB. Imamo ceo niz slučajeva kada je SB uspevao da odluči. Recimo o intervenciji u Avganistanu ili protiv pirata u Somaliji. Ne pričajmo da je SB UN potpuno blokiran pravom veta. To pravo veta samo zahteva da se traže kompromisi", rekao je Zeman u intervjuu češkoj TV Barandov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: