Palestinci primakli šatore Izraelu, opasnost veća

Organizatori masovnih palestinskih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela primakli su protestne šatore na desetine metara bliže graničnoj ogradi.

Izvor: Beta/AP

Petak, 20.04.2018.

00:37

Palestinci primakli šatore Izraelu, opasnost veća
Foto: GettyImages

Kako se navodi, time je povećana opasnost od većeg krvoprolića.

Demonstranti, predvođeni ekstremističkim islamskim Hamasom koji vlada pojasom Gaze, podigli su pet šatora u martu da budu mesta okupljanja za proteste petkom posle tradicionalnih molitvi muslimana u podne.

Najavljeno je da će šatori postepeno biti izmeštani ka granici do 15. maja dokle će trajati protesti. Međutim, izjave o mogućem masovnom proboju granice su konfliktne.

Izrael je najavio da će to sprečiti po svaku cenu. Otkako su protesti počeli 30. marta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a više od 1.500 ih je ranjeno.

Palestinci protestuju protiv blokade Izraela i Egipta koja traje više od jedne decenije i za pravo na povratak palestinskih izbeglica u domove na današnjoj izraelskoj teritoriji.

Danas su njihovi šatori pomereni na 300 metara od granične ograde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: