Oštra reakcija Turske na izveštaj EK, "potkačen" i Balkan

Ambasador Turske u EU Faruk Kajmakdži izjavio je da je Evropska komisija bila nepravedna prema Turskoj u najnovijem izveštaju o napretku u evrointegracijama.

Izvor: Beta

Petak, 20.04.2018.

14:52

Oštra reakcija Turske na izveštaj EK,
Getty Images

On je istakao da se u izveštaju favorizuju balkanske zemlje.

Turski ambasador je u danas objavljenom intervjuu za EURACTIV.com rekao da je EK ignorisala poteškoće s kojima se Turska suočava i da je trebalo da Ankari pruži jasniju perspektivu pristupanja, kao što je to učinila za Zapadni Balkan.

Kajmakdži je ocenio postoje neki problemi u izveštaju EK, od kojih je jedan taj što pravi razliku između Turske i Zapadnog Balkana.

"Zapravo, ne postoji opis Zapadnog Balkana. Šta je južni Balkan, šta je severni Balkan? Ne postoji takva definicija. Ako govorite o zemljama kandidatima, postoji samo pet kandidata i dva potencijalna kandidata, a jednog od njih čak ne priznaju sve članice EU", izjavio je Kajmakdži.

Izveštaj je, dodao je ambasador, trebalo da Turskoj da jasniju perspektivu pristupanja.

"Ako EU ne deluje kao prava potpora, ne može da očekuje da bilo koja zemlja kandidat bude kredibilan kandidat. To je dilema za EU. Zašto je to (perspektiva) jasno dato za šest zemalja Balkana a nije Turskoj, iako je Turska takođe kandidat?", upitao je turski zvaničnik.

Kajmakdži je kazao da što je veća podrška EU to će Turska spremnije i brže da sprovodi reforme i da usklađuje svoje zakone s evropskim pravom.

Drugi problem s izveštajem je, prema njegovim rečima, to što evropska strana nije u dovoljnoj meri razumela probleme s kojima se Turska suočava.

Napominjući da organizacija imama Fetulaha Gulena (FETO), koju Ankara smatra terorističkom, predstavlja veliku pretnju Turskoj, Kajmakdži dodaje i da su sirijski Kurdi napali Tursku više od 700 puta.

"To treba jasno razumeti. Takođe moramo uzeti u obzir i sukobe oko Turske", rekao je Kajmakdži.

Na pitanje zašto EK nije videla napredak u demokratskim reformama u Turskoj, Kajmakdži je odgovorio da je period na koji se odnosi izveštaj bio "jedan od najtežih u istoriji" te zemlje, podsećajući na pokušaj puča 15. jula 2016. posle kojeg je u zemlji uvedeno vanredno stanje.

Istovremeno, dodao je, Turska se bori protiv Islamske države, Radničke partije Kurdistana i organizacija sirijskih Kurda.

Kada je u pitanju deo izveštaja o bilateralnim odnosima, Kajmakdži kaže da je "naravno potrebno" i "prirodno" da Turska ima dobre odnose sa svakom zemljom EU.

"Ali ne pomaže korišćenje ovog izveštaja ili institucije EU kao sredstva moći protiv zemlje kandidata u ime solidarnosti sa članicama EU nezavisno od toga da li je dotična članica u pravu ili ne. Mislim na Grčku i grčko-kiparsku administraciju. To stvara veće tenzije i dodatno komplikuje problem", izjavio je Kajmakdži za briselski Euraktiv.

Na pitanje da li smatra da je Rusija, u političkom i diplomatskom pogledu, trenutno bliža turskim interesima nego Evropa i SAD, Kajmakdži kaže da je Turska deo Zapada i Evrope, ali da se za sada, nažalost, saveznici na Zapadu "ne trude da ih razumeju i podrže dovoljno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: