Komisija za unutrašnji nadzor u KC Niš zbog opekotina

Klinički centar u Nišu formirao je komisiju za unutrašnji stručni nadzor zbog slučaja opekotina pacijentkinje tokom operacije u Kliničkom centru u Nišu.

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

22:49

Komisija za unutrašnji nadzor u KC Niš zbog opekotina
Ilustracija: Thinkstock

Komisija će sagledati rad lekara i kompletnog osoblja koje radilo u operacionoj sali kada je tokom laperoskopske operacije žučne kese pacijentkinja zadobila opekotinu noge, izjavio je danas direktor te ustanove Zoran Radovanović.

"Zdravstvena inspekcija je već intervenisala, a Ministarstvo zdravlja će sigurno tražiti da se uradi spoljašnji stručni nadzor. O svemu je obaveštena Agencija za medicinska sredstva i lekove", rekao je Radovanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, nakon obavljenog unutrašnjeg i spoljašnjeg stručnog nadzora biće veoma brzo poznato da li je pregorevanje kabla koji je opekao pacijentkinju izazvano nečijom nestručnošću ili je kabl "izvarničio".

Radovanović je kazao da je prilikom sastavljanja službene beleške, lekar Bojan Hadži Marjanović nesmotreno, ne i zlonamerno, spomenuo da je proizvođač kabla koji je opekao pacijentkinju firma "Proksima".

"Proksima je distributer, ne i proizvođač kabla, ali greška nije načinjena namerno. Lekar ne mora da zna tehničke detalje svakog dela aprata sa kojim radi", istakao je Radovanović.

On je kazao da je greškom u službenoj belešci bilo napisano da se tokom operacije zapalio aprat za laperoskopsku operaciju, a zapravo se upalio kabl.

Bojan Hadži Marjanović, hirug koji je operisao pacijentkinju koja je zadobila opekotinu noge, potvrdio je da je tokom operacije došlo do defekta na kablu neutralne elektrode.

"Privodio sam kraju operaciju kada se osetio miris paljevine. Odmah smo prekinuli rad i videli da je kabl negativne elektrode pregoreo", izjavio je Hadži Marjanović.

Firma "Proksima" je na konferenciji za novinare, takođe danas održanoj, odbacila navode KC Niš da je proizvođač kabla koji je tokom operacije opekao pacijentkinju.

Direktor te firme Saša Kocić kazao je da je "Proksima" samo distributer a da je proizvođač kabla nemačka firma sa stogodišnjom tradicijom.

On je kazao da se, prema službenoj belešci KC Niš, najpre upalio laperoskopski aparat, a potom kabl negativne elektrode.

Pacijentkinja E.R. (33) iz Pirota zadobila je 11. aprila opekotinu drugog stepena na natkolenici tokom operacije žuči zbog čega je odmah morala da bude podvrgnuta još jednoj intervenciji kako bi joj opekotina bila sanirana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: