LSV: Šešeljeva presuda predata na pisarnici Skupštine

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da je na pisarnici Skupštine Srbije predata presuda Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.04.2018.

20:28

LSV: Šešeljeva presuda predata na pisarnici Skupštine

Na taj način je, kaže lider LSV, Nenad Čanak, dopunjen njegov zahtev od 13. aprila upućen Odboru za administrativno budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi bilo predloženo da Skupština konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.

Čanak podseća da je zakonom kao jedan od razloga za prestanak mandata poslaniku pre isteka vremena na koje je izabran, navedena i pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

LSV smatra da je upravo takav slučaj nastupio i da Šešelj mandat treba da prepusti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke.

“Šešelj je, kao što se vidi u presudi, osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine”, naveo je Čanak u saopštenju za medije.

Osim toga, on je dodao da je presudu dobio “od kolega u Evropskom parlamentu s obzirom na to da je prethodno predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima mandat Šešelju na osnovu pisanja medija, ali i da nema nameru da je sam traži”.

Istovetan tekst presude objavljen je i na sajtu Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija, navodi Čanak, ističući da očekuje da Odbor predloži parlamentu da se Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: