"Namamili su me kolačima u bolnicu, onda polili vodom"

Dečak koji se pojavljuje na snimku nakon navodnog hemijskog napada u Dumi u Siriji otkrio je šta se krije iza snimka, bar tako piše “Raša tudej”.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

13:38

screenshot/RT

Kako je on naveo za RT, u bolnicu je “namamljen” kolačima, a potom je poliven vodom.

Da podsetimo, napad u Dumi dogodio se pre dve nedelje, a otada Zapad sa jedne i Rusija i Sirija sa druge strane prebacuju krivicu jedni na druge, kao i medijski rat.

Kako navodi “Raša tudej”, panica, vrisak i prestravljena deca vide se na snimku koji je navodno nastao posle napada. Od 7. aprila taj snimak kruži u medijima, ali i na društvenim mrežama.

Na njemu se nalazi dečak kog “spasioci” polivaju vodom. Dalje se navodi da nije jasno ko su oni, da li lekari, aktivisti ili pripadnici “Belih šlemova”.

Dečak je 11-godišnji Hasan Dijab. Bio je u podrumu sa svojom majkom.

“Neko je vikao da moramo da idemo u bolnicu, pa smo otišli tamo. Ušli smo, neki ljudi su me zgrabili i počeli da me polivaju vodom”, rekao je on za RT. Dodaje se i da dečak ne pokazuje simptome trovanja gasom.

Našao ga je otac koji nije ništa znao o napadu.

“Otišao sam u bolnicu, popeo se na sprat i našao ženu i decu. Deci su dali kolačiće u bolnici”, rekao je on.

Nedavno je za BBC govorila devojčica koja se takođe pojavljuje na snimku.

“Bili smo u podrumu, Duma je bila pod udarom. Odjednom su bacili barel, ali nije eksplodirao. Začulo se samo ’ššššš’. Povikali su ’idite gore, idite gore’. Otišli smo na poslednji sprat i ja sam pala na pod, nisam mogla da stanem. Moja mama je zatim povikala, moj stric me je uzeo u naručje i odneo gore. Došli su i doktori, nosili su moju sestru i mene. Doveli su nas do prve medicinske stanice i polili vodom, dali nam injekcije“, rekla je sedmogodišnja Masa za BBC.

Привет. Это Хасан Диаб. Ему 11 лет и он снимался в ролике Белых касок за еду (финики, рис, печенье) 7 апреля в Думе. Хасан жив и здоров и передает привет всем, кто так сильно переживает за пострадавших в Думе от отравления, и одобряет удары по Сирии. ************************************************************In return for playing a victim in #WhiteHelmets propaganda video 11 year old #HassanDiab got some badly needed food a few dates, rice, and a cookie He is alive and well and sends his greetings to everyone#whitehelmets #douma #syria #chemicalattack

A post shared by Евгений Поддубный (@evgeny.poddubny) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: