"Posebno o vladavini prava, kada dođete do pitanja KiM..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

19:15

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa Mogerinijevom razgovarao o poglavljima, kako o onim u kojima je Srbija postigla napredak, tako i o onima za koje Evropska komisija navodi da nije postignut napredak.

Kako kaže, nisu se u svemu saglasili.

“Posebno smo se posvetili delu koji se odnosi na vladavinu prava. Govorili smo o sprovođenju preporuka Komisije. Smatramo da radimo dobar posao i značajan za našu zemlju, za pravnu sigurnost“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, razgovaralo se o regionalnoj stabilnosti, kao i o Kosovu i Metohiji.

“Kada dođete do pitanja Kosova, onda mi u Srbiji imamo mnogo toga da kažemo što je drugačije viđenje od onoga što govore mnoge zemlje članice EU, kao i Priština. Zahvalan sam Federiki Mogerini. Ljudi umeju da cene rad onih koji se bore za jednake standarde koji bi se primenjivali prema Srbiji i drugima, zbog toga je Mogerini veoma poštovana u Srbiji“, rekao je on.

Dodao je da ova prilika, kao i samit u Sofiji, Srbiji služi kao dodatni podstrek za napredak ka EU, ekonomski napredak...

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da osuđuje svaki akt i čin koji su protiv institucije kao što je Narodna skupštine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da svi organi Republike Srbije osuđuju ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije.

Na pitanje kako reaguje na to da Evropska unija osuđuje ponašanje Šešelja, a ne oglašava se na izjave Ramuša Haradinaja ili Hašima Tačija, Vučić navodi da “Srbi moraju da nauče jednu stvar, a to je da nismo uvek u istoj poziciji“.

“Kada bih vam rekao sve što mislim o Haradinajevim i Tačijevim izjavama, bojim se da ne bih učinio najbolje našem narodu na KiM, kao ni našem evropskom putu. Prihvatite moju uzdržanost“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: