Đurić: Naravno da ćemo tražiti objašnjenje od Mogerini

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za Prvu televiziju da mu predstavnici kosovskih Albanaca deluju kao neozbiljni i neiskreni ljudi.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 19.04.2018.

09:02

Đurić: Naravno da ćemo tražiti objašnjenje od Mogerini
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

On je komentarisao i dolazak visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini u Beograd.

“Naravno da ćemo tražiti objašnjenje od Mogerini. Da je međunarodna zajednica htela, ZSO bi danas postojala. Ako posle pet godina ništa ne uradite, a onda pohvalite nekoga ko je samo zamahao papirom, to je znak da nedostaje suštinski pritisak. Mi smo sve obaveze do poslednjeg slova ispunili. Sigurno će biti želje sa naše strane da govorimo o jednoj od najneuspešnijih misija EU u istoriji, a to je misija Euleksa“, naveo je Đurić.

Govoreći o najavljenom sastanku lidera kosovskih Srba u Zvečanu naveo je da oni koriste svaki milimetar svog prostora i svaki pedalj svojih prava.

“Srbi poštuju Briselski sporazum kad danas sazivaju sastanak upravljačkog tima kako bi razgovarali o formiranju ZSO. To je njihovo pravo i nije jednostrani potez, naprotiv, EU je rekla da upravljački tim funkcioniše od 4. aprila u punom mandatu. Od Prištine ne očekujem ništa, prvi rok za ZSO je bio u maju 2013. godine, sada je maj 2018. Oni da su bilo šta hteli napravili bi, oni se pretvaraju da žele ZSO, a po mnogo čemu se pretvaraju. Ko hoće iskreno poverenje ne maltretira i ne gazi legitimno izabrane srpske predstavnike. Sve liči na cirkus za međunarodnu zajednicu, a oni mi deluju kao neozbiljni i neiskreni ljudi“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, važno je to što Srbija sve vreme nastoji da očuva mir i stabilnost i da mu je žao što Albanci ne vide dalje od svog nosa i čvrsto su rešeni da ostanu zarobljeni u krugu mržnje i sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: