Zločin za zločinom: "Krene od šamara i misliš proći će"

Danas još jedna žrtva porodičnog nasilja. Samo u protekla četiri dana dve žene su ubijene, a njihove ubice, supružnici, su posle toga izvršili samoubistvo.

Izvor: O2

Ponedeljak, 16.04.2018.

18:44

Zločin za zločinom:
Screenshot/O2

Od početka godine kao žrtve porodičnog nasilja nastradalo je 18 žena.

U Kuli kod Sombora muž je, kako se sumnja, hicem iz pištolja ubio suprugu a zatim izvršio samoubistvo. Gotovo identičan scenario dogodio se pre četiri dana u Ostružnici nadomak Beograda, a prema priči komšija, prethodile su mu svađe. Iako se od juna prošle godine primenjuje novi, stroži zakon protiv nasilja u porodici, koji prema pokazateljima u policiji i tužilaštvu daje određene rezultate, činjenično stanje je drugačije.

"Mnogo je bilo slučajeva gde su bile izrečene određene mere koje su predviđene tim zakonom, i to je stvarno obećavalo da će se nešto promeniti na bolje. Međutim, ova godina na žalost od početka donosi jeko veliki broj žena koje su stradale u porodičnom nasilju. Znači, mi nikad nismo imali ovoliki broj žena koje su ubijene za ovako kratak period", kaže Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Problem predstavlja i to što žrtve porodičnog nasilja ne reaguju odmah.

"Pa na svojoj koži sam to osetila. Baš je tako kao što kažeš. Krene od šamara i onda misliš proći će, on je bolji, on će se promeniti, nadaš se, veruješ. Meni su zamerali mnogi što ja nisam reagovala odmah, što sam ja živela u svojim snovima, što sam ja govorila da je meni super, da je meni idealno sve", navodi Milica Dabović, žrtva porodičnog nasilja.

U ovakvim situacijama najbitnija je podrška porodice i prijatelja, jer ako toga nema, žrtve se nadaju da će maltretiranje prestati.

"Istraživanja pokazuju da se tu ne staje, da su te nade uzaludne nade, ali se dešava i to da žene nauče da su bespomoćne, što je strašno, ali prosto živeći u takvom paklu, gde ih stalno neko kinji, ponižava, maltretira, one čak nauče da nemaju izlaz i da im ništa ne može pomoći", objašnjava kriminolog Slađana Jovanović.

Iako je, prema novom zakonu, u zaštitu žrtava nasilja u porodici uključen ceo društveni sistem, očigledno je da se svest kod ljudi ne menja i da i dalje ima onih za koje je tući ženu najnormalnija stvar. Kao i onih koji znaju da neko trpi nasilje, ali to ne prijavljuju nadležnima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: