NATO podržava udare: "Rusija da pokaže odgovornost"

NATO je saopštio da svih 29 članica podržavaju vazdušne napade na Siriju kao odgovor na navodni hemijski napad na civile prošle nedelje.

Izvor: Beta

Subota, 14.04.2018.

21:16

NATO podržava udare:
Foto: EPA / Toms Kalnis

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su udari SAD, Velike Britanije i Francuske izvedeni da bi se osiguralo da se hemijsko oružje ne može nekažnjivo koristiti.

On je dodao da su tri zemlje navele da je reč o "veoma uspešnoj akciji" koja je umanjila sposobnost sirijske vlade da u skorije vreme ponovo upotrebi hemijsko oružje.

Navodni hemijski napad se odigrao 7. aprila u Dumi, a Vašington, London i Pariz su naveli da nema nikakve sumnje u odgovornost vlade Bašara el-Asada.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da NATO poziva Rusiju da "pokaže odgovornost" u sirijskom sukobu posle zapadnih udara.

"NATO poziva sve koji podržavaju sirijski režim, a posebno Rusiju, da pokažu odgovornost i obezbede da režim konstruktivno učestvuje u Ženevskom procesu pod pokroviteljstvom UN", naveo je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle sastanka ambasadora zemalja članica u Briselu.

Prema navodima Vašingtona, današnji udari su pogodili istraživačke centre i vojne objekte povezane sa sirijskim hemijskim programom.

"Hemijsko oružje ne sme da se nekažnjeno koristi ili banalizuje. Ono predstavlja neposrednu opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu bezbednost", rekao je Stoltenberg.

On je pozvao "sirijski režim i one koji ga podržavaju" da dozvole brzi i trajni pristup humanitarnoj pomoći.

Stoltenberg je ranije danas rekao da su jutrošnji udari SAD, Velike Britanije i Francuske izvedeni da bi se osiguralo da se hemijsko oružje ne može nekažnjivo koristiti kao i da sve članice NATO podržavaju tu akciju, preneo je Asošiejted pres.

On je tada dodao da su tri zemlje navele da je reč o "veoma uspešnoj akciji" koja je umanjila sposobnost sirijske vlade da u skorije vreme ponovo upotrebi hemijsko oružje.

NATO nije direktno umešan u operacije koalicije pod vođstvom SAD u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: