Berlin i Brisel saglasni – "naterati Rusiju..."

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da treba pojačati politički pritisak na Rusiju zbog njenog angažovanja u Siriji.

Izvor: B92

Petak, 13.04.2018.

16:30

Berlin i Brisel saglasni –
Getty Images

Mas je rekao posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom da će Nemačka nastaviti sa političkim pritiskom na Rusiju, kao i da bi Berlin voleo da ga pojača, prenosi Politiko.

"Naterati Rusiju da promeni svoje ponašanje je preduslov za rešavanje sukoba u Siriji", kazao je on.

Izjava šefa nemačke diplomatije usledila je jedan dan nakon što je kancelarka Angela Merkel isključila mogućnost da Berlin učestvuje u eventualnim vojnim operacijama protiv Sirije. Merkelova je rekla da postoji čitav niz akcija koje treba razmotriti.

Prema njegovim rečima, pored uticaja u Siriji, ruska anekcija Krima i napad nervnim agensom na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku 4. marta u britanskom gradu Solzberiju, kao i hakerski napadi koji mogu da se povežu s Moskvom zahtevaju "jasan odgovor" iz Rusije.

Mas je ocenio da Zapad mora da bude jedinstven u odgovoru na ruske akcije, navodi Politiko.

Govoreći o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, nemački ministar je rekao da odgovorni moraju da se izvedu pred lice pravde.

"Ne možemo jednostavno da se vratimo našoj uobičajnoj agendi", kazao je on.

Šef nemačke diplomatije i predsednik Evropske komisije razgovarali su danas o jačanju ekonomskog i monetarnog povezivanja u EU, kao i o drugim temama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: