"ZSO kad uđemo u UN, sve osim punopravnog članstva..."

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj rekao je za gazetaexpress.com da će Priština dati pravni status Zajednici srpskih opština kad Kosovo postane član UN.

Izvor: B92

Petak, 13.04.2018.

15:46

screenshot

On je istakao da je Kosovo nezavisna država i da nema povratka, kao i da veruje da će Kosovo jednog dana biti članica UN.

“Ne verujemo da će taj proces biti lak, pošto to potpuno zavisi od Srbije. Bilo kakav pokušaj da se podeli Kosovo i da ZSO bude pandan Republici Srpskoj u BiH je neprihvatljiv. To su dve različite situacije i dve različite realnosti“, rekao je Hodžaj.

On je dodao i da je kosovska vlada pokrenula proces uspostavljanja radne grupe koja će se baviti izradom Statuta ZSO.

“Moje mišljenje je da se ZSO može uspostaviti u momentu kada Kosovo postane članica UN. Svaki unilateralan potez u vezi sa tim će samo oštetiti proces i stvoriti nepotrebna odlaganja“, istakao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, učešće međunarodnih partnera u medijaciji dijaloga Beograda i Prištine, kao i činjenica da ne žele da u EU uđu države sa starim problemima, su znak da će Kosovo dobiti mesto u UN.

“Za Kosovo je bilo kakva ponuda, osim punopravnog članstva u UN, neprihvatljiva i neodrživa“, zaključio je Hodžaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: