"EU mora da potisne rusku propagandu sa Balkana"

Perspektiva članstva u EU možda više nije dovoljna da osigura bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Petak, 13.04.2018.

19:32

Getty Images

EU mora da potisne rusku propagandu i bolje "prikaže" svoje angažovanje i uticaj svog prisustva u regionu, smatra Grejem Votson, član Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC).

Votson u autorskom tekstu za EURACTIV.com piše da ne treba biti teoretičar zavere da bi se registrovalo sve očiglednije prisustvo Rusije na pragu EU.

Danas se Rusija takmiči s EU za ulogu na Zapadnom Balkanu, aktivna je čak i u članicama EU u regionu, gradeći uticaj na bliskim istorijskim i kulturnim vezama i koristeći političke i ekonomske teškoće da proširi svoj uticaj, naveo je on.

Votson ocenjuje da će izveštaji o napretku na putu ka EU, koji treba da budu objavljeni 17. aprila, pokazati da podrška članstvu u EU na Zapadnom Balkanu ostaje snažna, ali i podložna eroziji.

Zato perspektiva članstva možda više nije dovoljna za Zapadni Balkan i EU treba da potisne rusku propagandu i bolje "reklamira" svoje angažovanje, kao i uticaj svog prisustva u regionu, ocenio je Votson dodajući da je EU potreban novi, pouzdaniji pristup Zapadnom Balkanu.

Domet Rusije registruje se od Tiraspola (Moldavija) do Tirane. Moskovsko mešanje funkcioniše i podrška javnosti pristupanju EU u regionu je u padu, piše Votson.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je u martu prošle godine da politička nestabilnost u zemljama Zapadnog Balkana može da dovede do toga da region postane šahovska tabla za geopolitčki sukob Rusije i Zapada.

Zato je, smatra Votson, dobro što je trenutno predsedavajuća EU balkanska zemlja.

Bugarska je vratila Zapadni Balkan na agendu EU i, nakon dužeg perioda "zamora od proširenja", u Briselu je obnovljena svest o potrebi da odgovori na evropske ambicije žrtava poslednjeg oružanog sukoba na kontinentu.

Žan-Klod Junker je 2014. u govoru kada je stupao na dužnost predsednika Evropske komisije odbacio mogućnost proširenja EU za vreme mandata njegove Komisije i naglasio osećaj "umora od proširenja", a sada u programu predsedavanja EU Bugarska insistira na proširenju EU kao ključnom prioritetu.

Bugarska je najavila da će njeno predsedavanje biti balkansko predsedavanje i da će raditi na pružanju jasne evropske perspektive Zapadnom Balkanu.

Votson navodi da postoje akcioni planovi za svaku zemlju, bez nerealnih očekivanja, ali s konkretnim koracima.

Ključni elemenat tog procesa je dijalog i zato bugarsko predsedavanje organizuje neformalni samit šefova država i vlada u maju. Tako će se 15 godina posle samita u Solunu šest lidera Zapadnog Balkana sresti sa liderima EU, ovaj put u Sofiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: