Mediji: Izrael je uputio odgovor Rusiji zbog Sirije

Izrael je odgovorio na tvrdnju Rusije da je navodni izraelski napad u Siriji samo pogoršao situaciju u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

21:15

Mediji: Izrael je uputio odgovor Rusiji zbog Sirije
Ilustracija: Thinkstock

"Ono što destabiliše Siriju je iranska agresija i pokušaji Irana da uspostavi vojno prisustvo u Siriji i preti Izraelu i drugim nacijama“, rekao je neimenovani visoki diplomatski izvor, preneli su izraelski mediji.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je danas ocenilo da je napad na sirijsku vojnu bazu u noći između nedelje i ponedeljka, za koji Moskva optužuje Izrael, samo“ pogoršao stabilnost u tom ratom zahvaćenoj zemlji“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanjahu su razgovarali u sredu, kada je ruski lider apelovao na Izrael da ne preduzme akciju u Siriji i ne preti bezbednosti te zemlje.

Izraelski zvaničnici su potvrdili razgovor, rekavši da je Neatnjahu rekao Putinu da Izrael neće dozvoliti vojno prisustvo Irana u Siriji.

Netanjahu je takođe sinoć nakon tog telefonskog razgovora pretio Iranu na obeležavanju Dana sećanja na Holokaust.

"Imam poruku za lidere Irana: Ne testirajte odlučnost Izraela“, rekao je izraelski premijer.

On je takođe osudio sirijski režim i navodni nedavni hemijski napad u toj zemlji, upzoorivši da se „ubilačko zlo kome se ne usprotivimo širi brzo“.

Izrael je inače u visokoj pripravnsti zbog zabrinutosti da bi Iran mogao da se osveti jer preti, kao i mogućeg napada SAD na snage sirijskog predsednika Bašara Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: