Stefanović o "crnoj listi" FATF: Tačno je, ali daleko...

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da se Srbija bori protiv pranja novca i da ima najviše pravnosnažnih presuda u regionu za pranje novca.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

23:02

Stefanović o
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Stefanović je u parlamentu, povodom toga što je Srbija stavljena pod monitoring Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekao da je tačno da Srbija nije ispunila određene standarde koji se traže, ali daleko od toga da se može nazvati zemljom koja na bilo koji način učestvuje u pranju novca ili finansiranju terorizma.

Podvukao je da je, naprotiv, Srbija pohvaljena i da je kroz delovanje njenih bezbednosnih organa, deo koalicije koja se bori protiv terorizma širom sveta.

"Niko ovde nije pokušao da prikrije da Srbija nije tehnički ispunila sve standarde koje FATF traži, ali to ne znači da Srbija na bilo koji način učestvuje u pranju novca i finansiranju terorizma", podvukao je Stefanović.

Kako je rekao, nije reč o tome da Srbija nešto nije uradila ili ima neki suprotan ili “nakaradan” sistem, već sistem koji nije usklađen sa onim procedurama koji FATF traži.

"Da li Srbija ima evidenciju stvarnog vlasništva? Ima, i kroz Poresku upravu i kroz APR, ali to nije standard koji propisuje FATF, ali razlika je i u SAD i Nemačkoj...Oni na različite načine smatraju šta je važno u popisu stvarnog vlasništva", rekao je ministar.

Srbija se, naznačio je on, ozbiljno bori protiv pranja novca i u region ima najviše konačnih pravosnažnih presuda za pranje novca i zaplene imovine.

Stefanović je precizirao da je prošle godine ukupno bilo 45 učinilaca i 30 krivičnih dela pranja novca, samo u decembru je otkriveno 19 krivičnih dela pranja nova i 27 učinilaca.

U prva tri meseca ove godine procesuirano je sedam takvih krivičnih dela i 11 učinilaca, što je, kaže, značajno povećanje u odnosu na prethodne godine.

"Nije Srbija na nekoj sivoj listi FATF zato što smo raj za pranje novca. Srbija se ozbiljno bori protv toga”, rekao je ministar.

Dodao je da smo u borbi protiv terorizma svakako jedna od vodećih zemalja u region, te da sve države sa kojima sarađujemo u borbi protiv terorizma hvale Srbiju i tu saradanju.

"Da li su svi tehnički standardi ispunjeni? Nisu, ali to niko ne krije i ružno je što neki ljude kao da se raduju što neko Srbiju stavlja ne neku listu. To nije pohvalno, ali borimo se", rekao je Stefanović.

Istakao je da u svemu tome ima i politike i podsetio da je Evropska komicija bila protiv toga da se Srbija stavi na listu.

"To nije uvek pravedno, ali Srbija može i to čini, da bude i kroz zakone, da budemo efikasniji na način kako to vidi FATF", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: