"Nećemo zaboraviti, bili su uz Srbiju kad je bilo najteže"

Šefovi diplomatija Srbije i Francuske Ivica Dačić i Žan-Iv le Drijan položili su vence na Francuskom vojnom groblju u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

19:50

Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Francusko vojno groblje nalazi se u okviru Novog groblja i tamo je sahranjeno 375 francuskih vojnika stradalih tokom Prvog svetskog rata.

Na ceremoniji odavanja počasti francuskim vojnicima, vojni orkestar intonirao je himne Francuske i Srbije, a nakon polaganja venaca, ministri su se upisali u Knjigu poseta.

Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Dačić je napisao da će Srbija uvek pamtiti herojstvo francuskih vojnika, koji su daleko od svojih domova, zajedno sa srpskim borcima, dali svoje živote za oslobođenje Srbije.

"Srbija nikada neće zaboraviti nesebičnu pomoć njenoj vojsci kada joj je bilo najteže. Taj čin ostaće zauvek svedočanstvo prijateljstva dva naroda i savezništva Srbije i Francuske, ali i nepresušni izvor inspiracije za ljubav prema slobodi. Zato Srbija voli Francusku kao što je ona volela nas”, napisao je Dačić.

Le Drijan je u Knjizi poseta istakao važnost prijateljstva između dve zemlje, koje su i tokom Velikog rata bile saveznici na frontu.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
"Istina je da Srbija i Francuska od sada treba da rade zajedno za jednu Evropu koja će biti u znaku mira i bezbednosti", napisao je on.

Ceremoniji odavanja počasti na Francuskom vojnom groblju prisustvovao je i ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan, te predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: