"Sukob Rusije i SAD u Siriji bi zapalio Bliski istok"

Turski ministar odbrane Nuretin Džanikli upozorava da bi potencijalni sukob Rusije i SAD u Siriji mogao da zapali Bliski istok.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.04.2018.

23:01

Foto: Gettyimages

"Ako se dogodi napad protiv snaga (u Siriji), koje podržava Rusija, ili ako dođe do napada snaga koje podržavaju SAD, Rusija neće moći da se drži po strani, u suprotnom će izgubiti svoj uticaj. Tako da bi mogli da izbiju ozbiljni sukobi", rekao je turski ministar.

Džanikli je naglasio da takva opasnost postoji već duže vreme i da će biti relevantna u budućnosti, preneo je Tas.

"Samo jedna iskra može da zapali ceo region i otvori vrata za sukob. Tako da pozivamo strane (Rusiju i SAD) da deluju uzdržano, a režim (Bašara el Asada) da prekine da podržava terorističke organizacije", rekao je Džanikli.

SAD optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada još nema, a Rusija je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.

Američki predsednik Donald Tramp danas je na svom nalogu na Tviteru zapretio da će SAD poslati rakete na Siriju, kao odgovor na navodni hemijski napad u istočnoj Guti.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potom je navelo da bi američke rakete mogle da unište dokaze o navodnom hemijskom napadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: