Novi sastanak Dimitrova i Kocijasa 12. aprila u Ohridu

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas ponovo će se sastati u Ohridu u četvrtak 12. aprila.

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2018.

20:49

Novi sastanak Dimitrova i Kocijasa 12. aprila u Ohridu
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

To je saopštilo makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, "poseta ministra Kocijasa je u okviru kontinuiranog dijaloga dvojice ministara u kontekstu napora za prevazilaženja razlike oko imena, kao i generalnog unapređenja odnosa dve zemlje".

To je treći susret šefova diplomatija Makedonije i Grčke u poslednjih 20 dana. Oni su prethodno o sporu oko imena Makedonije razgovarali 30. marta u Beču.

Novom sastanku prethodi uskršnji intervju makedonskog premijera Zorana Zaeva u kojem optimistički ocenjuje da pregovori idu u dobrom pravcu i da ulaze u završnicu u kojoj je moguće postići dostojanstveno rešenje za obe strane.

Zaev je ponovio da su takozvane crvene linije makedonske stranke očuvanje dostojanstva i identiteta.

Grčki ministar spoljnih poslova izjavio je u nedeljnom intervjuu za nemački Špigl da razlike sa Skopljem mogu da se reše sa smelošću.

"Razlike sa Skopljem su problemi sa istorijskim karakterom, sa identitetom, sa nasleđem i kulturom. Ta pitanja su osetljiva, ali mogu da se reše sa smelošću", rekao je Kocijas.

Prema makedonskoj državnoj agenciji MIA, koja prenosi pisanje grčkih medija, Kocijas u Skoplje dolazi iz Beograda, a "mini balkansku turneju" završiće posetom Prištini.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: